Waterloopbos © foto Wandelnet - Luuk Gijselhart
Waterloopbos © foto Wandelnet - Luuk Gijselhart

Het 217 km lange Pionierspad biedt een geweldige combinatie van oud en nieuw: de sfeer van pionieren en de ondernemersgeest van de bewoners zijn weerspiegeld in het landschap en erfgoed van Flevoland.

Maar liefst 171 km van het vernieuwde Lange-Afstand-Wandelpad gaar door de Noordoostpolder en Flevopolders; vooral in deze poldergebieden is de route vernieuwd en verbeterd.

De pioniersgeest bestaat nog steeds. Boeren beginnen biologische boerderijen en er ontstaan nieuwe natuurgebieden - zoals het Oostvaardersveld - of gebieden worden anders ingericht, met als voorbeeld het Rijksmonument het Waterloopbos. Het Waterloopbos is een historisch openluchtlaboratorium met schaalmodellen van (inter)nationale waterwerken. Het pad voert je langs voormalige eilanddorpen, zoals Unesco-Werelderfgoed Schokland, maar ook langs nieuwe moderne architectuur in een beperkt stedelijk gebied.

In Oostelijk Flevoland wandel je door rivierduinterrein Swifterband. Batavialand toont je een blik op de scheepvaartachtergrond van de provincie. Langs de Oostvaardersplassen, gelegen in Nederlands jongste Nationaal Park Nieuw Land, stap je op de historische Knardijk, de grens tussen Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. Via het Horsterwold, één van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland, en de stadsbossen van Almere, eindigt het Pionierspad in Muiden, gelegen aan de andere kant van het Gooimeer.

De aanpassing van de wandelroute is tot stand gekomen dankzij de goede samenwerking met terreineigenaren als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Het Flevolandschap. Het Pionierspad loopt van Steenwijk naar Muiden, is in totaal 217 km lang verdeeld in elf etappes en is wit-rood gemarkeerd in twee richtingen. De etappes met duidelijke kaarten en routebeschrijving vind je op de website van Wandelnet.

wandelnieuws schokland wandelnet ad snelderwaardSchokland © foto Wandelnet - Ad Snelderwaard

Deel dit artikel