Oosterdijk, het oostelijke deel van de Westfriese Omringdijk © foto Shutterstock
Oosterdijk, het oostelijke deel van de Westfriese Omringdijk © foto Shutterstock

Het Recreatieschap Westfriesland viert binnenkort met de opening van het boerenlandpad in natuurgebied De Weelen de afronding van het wandelnetwerk Het Grootslag.

Dit is een wandelnetwerk rond de plaatsen Enkhuizen, Hoogkarspel, Bovenkarspel en Westwoud. Binnenkort zal ook de rest van het wandelnetnetwerk in West-Friesland en het nieuwe Streekpad Westfriese Omringdijk worden bewegwijzerd.

Er kon natuurlijk al volop worden gewandeld in- en om Hoorn, in Opmeer en in het westelijk deel van Westfriesland. Maar binnen korte tijd is het wandelnetwerk in heel Westfriesland compleet én bewegwijzerd. Een geweldig netwerk van paden met een lengte van zo’n 500 km staat je dan als wandelaar tot je beschikking. De routes voeren over verharde- en onverharde paden, graskades en dijken, langs molens, waterbergingen. Ook rustige natuurgebieden en pittoreske dorpjes en steden maken volop deel uit van de te bewandelen routes en paden.

Het Westfriese wandelnetwerk sluit uitstekend aan op andere wandelnetwerken in Noord-Holland. Alle netwerken hebben hetzelfde bewegwijzeringssysteem, waardoor korte en lange rondjes eenvoudig aan elkaar te knopen zijn; verdwalen is praktisch onmogelijk. Lange-Afstand-Wandelpaden van Wandelnet, zoals het Groot-Frieslandpad en het Zuiderzeepad zijn eveneens opgenomen in het netwerk.

Naast het resterende deel van het het wandelnetwerk wordt ook het nieuwe Streekpad Westfriese Omringdijk voorzien van deze bewegwijzering. Dit streekpad heeft een lengte van 150 km en voert wandelaars over de eeuwenoude Westfriese Omringdijk bij Alkmaar. Begin volgend jaar zullen vrijwilligers van Wandelnet de geel-rode markeringen aanbrengen. De officiële opening van de route zal waarschijnlijk in maart 2020 plaats vinden.

Bron: Wandelnet

Deel dit artikel