Op 27 en 28 augustus 2022 wordt de historische route van Bommen Berend vanuit Coevorden naar Groningen gelopen. Wandelaars ontdekken en beleven dan allerlei verhalen die te maken hebben met de gebeurtenissen van precies 350 jaar geleden.

Wat gebeurde er toen?

Op 1 juni 1672 steekt het Keuls Münsterse leger de grens over. Stadsbesturen en vestingcommandanten raakten bij deze actie van de vijand volledig overstuur. Alle vestingen aan Rijn en IJssel – onder andere Deventer, Zwolle en Kampen - gaven zich zonder slag of stoot over! Deze plaatsen hadden slechte en nietswaardige landtroepen.

Maar de regering van Drenthe dacht daar anders over. Deze bestuurders gaven zich niet zomaar over aan Bernard van Galen. De regering week uit naar Groningen. Met Coevorden echter ging het ondertussen niet best. Bommen Berend belegerde en bestormde deze stad; er was geen houden aan. De bisschop, vanaf toen Bommen Berend genoemd, zetelde in het Huis ter Scheere. Tijdens het zware bombardement werd het krijgsmagazijn zwaar getroffen en werden er behoorlijke bressen in de wallen geschoten. Zeer tegen zijn zin moest Johan van Burum, de commandant, de vesting overgeven (11 Juli).

Ene Meyndert van der Thijnen was ondertussen met vrouw en kind naar Groningen gevlucht. Hij had contact met Rabenhaupt over een plan voor een aanslag op Coevorden. Dat moest gebeuren als de vorst inviel; de moerassen rond de vesting waren dan begaanbaar.

wandelnieuws bommenberend tocht zwart

Met een legertje van 968 man plus een aantal vrijwilligers onder leiding van overste Eybergen en  majoors Sickinge en Wijler ging Rabenhaupt en Meyndert van der Thijnen op stap. Vanuit Groningen via Gieten, Odoorn en Erm, waar werd overnacht. Daar blijkt dat er twee deserteurs waren. Zij waarschuwden de bezetting in Coevorden. De opmars ging echter verder via Dalen naar het Hooge Loo: nu kon de aanval beginnen…

Er kwam vlak voor de aanval zou beginnen echter een kink in de kabel. Toen de Münstersen klaarstonden op de wallen om Meindert en zijn makkers te ontvangen, werd de aanval plotseling afgeblazen omdat één van de aanvoerders, Claas Buiter, dronken was... De gehele dag stonden de soldaten van Bommen Berend in de kou en nattigheid te wachten. De gehele dag daarop ook en er kwam vooralsnog helemaal geen aanval.

In Coevorden moeten ze gedacht hebben dat de aanval er helemaal niet meer van kwam, waardoor de aandacht verslapte. De aanval kwam totaal onverwacht een avond later, op 29 december, toch nog. De mist hielp bij het oversteken van de grachten. Er werden biesbruggen over de opengehakte ijslaag van de grachten gelegd, waarbij Meindert van der Thijnen een belangrijke rol speelde. Terwijl een jonge soldaat (daarvoor rijkelijk betaald door Eybergen) kans zag op de Markt te komen en daar luidruchtig de prinsenmars te slaan, werd het bastion Gelderland veroverd.

Het kasteel werd bezet en de Friese Poort kon worden geopend voor de aanvallers. Overste Eybergen trok met zijn mannen de stad in die toen flink geplunderd werd. Ook het huis van Meindert werd leeggehaald …enkele Münstersen kwamen nog via de Bentheimer Poort weg. Anderen werden gevangen genomen en in de kerk opgesloten. `Wel 200 Bisschopsen werden op de wallen doodgedaan`.

Rabenhaupt kreeg als beloning het drostschap van Drenthe. Eybergen werd bevorderd tot kolonel en werd commandant van de vesting. Meindert van der Thijnen weigerde een officiersrang. Wel zag hij brood in de positie van ‘commies van `s lands magazijnen en ontvanger der inkwartieringsgelden’ in zijn woonplaats. Later werd hij door de burgers gekozen als één van de vier burgemeesters. De Raad van State schonk hem later in 1676 een vergulde zilveren bokaal. Deze deed later dienst in de Grote Kerk en is nu te zien in museum ‘Drenthe`s Veste’. Rabenhaupt en Meindert van der Thijnen zijn later in de kerk begraven.

Vanuit diezelfde kerk start op 27 augustus 2022 de Tocht van Bommen Berend.

Voor meer informatie en inschrijven vind je op de website van De Tocht van Bommen Berend 

Deel dit artikel