Dwingelderveld nationaal Park Thijsse
Nationaal Park Dwingelderveld © foto Shutterstock

In Nationaal Park Dwingelderveld heeft op 15 juli j.l. Natuurmonumenten een wandelroute naar Jac. P. Thijsse vernoemd. De reeds bestaande 13 km lange wandelroute door het gebied heet vanaf nu Jac. P. Thijsse Wandelroute.

Eén van Thijsse’s achterkleinkinderen, Saskia Thijsse, heeft tijdens de opening samen met Jos Bisschops namens de directie van Natuurmonumenten een wegwijzerbordje van de wandelroute onthuld. Er is ook een routeboekje verkrijgbaar, waarin de wandeling uitgebreid beschreven wordt.

Aanleiding voor de vernoeming is het feit dat het onlangs 90 jaar geleden was dat het eerste deel van het huidige natte heidegebied in bezit kwam van Natuurmonumenten. Jac. P. Thijsse speelde daarin een hoofdrol. Het heuglijke feit stond aanvankelijk al vorig jaar op de rol, maar de coronacrisis verhinderde dat. Wel verscheen eerder dit jaar reeds een boek waarin de verwerving van het Dwingelderveld centraal staat: De redding van het laatste grote natte heideveld van Nederland. Het boek is geschreven door journalist Axel Wiewel. Hij is ook de initiatiefnemer van de vernoeming van de wandelroute en is tevens de samensteller van het routeboekje. De wandelroute begint en eindigt bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten aan de Benderse bij Ruinen en is met grijze pijlen gemarkeerd.

Deel dit artikel