© foto Wandelnet
© foto Wandelnet

Uit een onderzoek van Stichting Wandelnet blijkt dat maar liefst 72% van de respondenten vaker vanuit huis een rondje loopt dan vóór de coronacrisis. De belangrijkste redenen: ‘er even lekker tussenuit, fit en gezond worden/blijven en ontspanning'.

Bijna alle wandelaars die de enquete hebben ingevuld geven aan dat ze ‘gewoon’ blijven wandelen, maar dan met inachtneming van de voorgeschreven maatregelen. Slechts 2% wandelt onder de huidige omstandigheden nu niet. De voornaamste reden is dat ze moeite hebben om 1,5 meter afstand te houden én omdat ze vinden dat anderen niet voldoende ruimte geven.

Er even tussenuit


Opvallend is dat ‘er even tussenuit’ dit keer door 64% van de respondenten is aangemerkt als belangrijke reden om een rondje te gaan lopen. In een onderzoek van Wandelnet uit 2015 gaf slechts 33% van de wandelaars aan dit een belangrijke reden te vinden. Zo gaf één van de respondenten nu aan: “Een rondje lopen is in deze tijd belangrijk voor mij, omdat ik na een dag thuiswerken even wat frisse wind door mijn hoofd nodig heb.” Normaal gesproken scoren ‘gezondheid’ en ‘ontspanning’ altijd hoog in wandelonderzoek.

Rondje lopen - omdat wandelen leuk en gezond is - wordt door Wandelnet via de online campagne #rondjelopen erg gestimuleerd. Het idee is om mensen te bewegen om de wandelschoenen aan te trekken en vanuit huis een rondje te lopen. Want in beweging blijven heeft zowel fysieke als mentale pluspunten. Op de website van Wandelnet staan tips en ervaringen voor een leuke en veilige manier om een ommetje te maken. Dat het advies om het dichtbij huis te zoeken veelvuldig wordt gevolgd blijkt óók uit het onderzoek. Maar liefst 59% van de wandelaars wandelt momenteel uitsluitend in de eigen omgeving; de rest wandelt ook nog in andere gebieden. Het overgrote deel wandelt alleen of samen met huisgenoten.

Deel dit artikel