ree natuurgebied wandelnieuws
© foto Menno Schaefer

De lente lonkt, het broedseizoen is weer in aantocht. Dit jaar is dat voor boswachters extra reden tot zorg, want de grote drukte die we in natuurgebieden kunnen constateren sinds de pandemie, kan tijdens het broedseizoen best wel voor problemen zorgen.

Met een gezamenlijke actie vragen de boswachters van Landschap Noord-Holland, Goois Natuurreservaat, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer aan de bezoekers rekening te houden met de kwetsbare dieren in natuurgebieden.  

Zoals bekend zorgt de coronacrisis voor een flinke toename van bezoekers in onze natuurgebieden. We zijn met z’n allen op zoek naar ontspanning en rust in de natuur. Hoewel dit heel positief is, brengt het wél nieuwe uitdagingen met zich mee. Kees Perquin, boswachter bij Landschap Noord-Holland: “Het is van belang dat bezoekers beseffen dat ze in het voorjaar de kraamkamer van Moeder Natuur betreden.” 

Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiene en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. In de kraamkamers van Moeder Natuur is dat niet anders. In veel gebieden hangen daarom dit voorjaar doeken met de tekst ‘welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’.  

De natuurorganisaties willen op deze wijze de bezoekers verwelkomen in de natuurgebieden, maar ze ook wijzen op de kwetsbaarheid ervan. Het is het leefgebied van o.a. vele broedende, parende en barende dieren. De betreffende beheerders vragen bezoekers hierbij respectvol met onze kraamkamers om te gaan: blijf op de paden, laat geen afval slingeren en houd honden aan de lijn.  

De meeste wandelpaden zijn zodanig aangelegd dat er voldoende rustgebied overblijft waar wild zich kan terugtrekken en dat er tegelijkertijd genoeg ruimte overblijft voor wandelaars, fietsers en ruiters. Op sommige plekken zijn nog extra maatregelen getroffen om dieren te beschermen. Boswachter Tim Zutt: “In het duingebied heb je het hele jaar te maken met een konijnenpopulatie. Het is een kwetsbaar dier, waarbij de voortplanting in januari/februari begint. Verstoring kan grote invloed hebben op het grootbrengen van de jongen. Ook vogels en zoogdieren zoeken buiten het broedseizoen de rust en veiligheid van natuurgebieden op, om aan te sterken voor de vogeltrek of de winterslaap. Daarom is het belangrijk je ook buiten het broedseizoen aan de regels te houden.” 

Blijf dus vooral genieten van de natuur, maar betreed het ‘thuis van dieren en planten’ met respect. Het broedseizoen duurt overigens van 15 maart tot 15 juli.  

Deel dit artikel