Foto: Ad Snelderwaard
Foto: Ad Snelderwaard

Staatsbosbeheer en Stichting Wandelnet gaan samenwerken om de aanleg en het onderhoud van Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) en Streekpaden efficiënter te laten verlopen.

Joep Naber, directeur van Wandelnet en Debbie Kamphuis, divisiedirecteur Beleven bij Staatsbosbeheer tekenden hiervoor een samenwerkingsovereenkomst.

Lange-Afstand-Wandelpaden en Streekpaden vormen een landelijk dekkend routenetwerk in Nederland. Ze doen de mooiste stukjes van Nederland aan: bos en heide, polders en landgoederen. Zoveel mogelijk over onverharde paden en wegen. Maar ook idyllische dorpen en historische steden zijn in de wandelroutes opgenomen. Veel van deze paden doorkruisen de gebieden van Staatsbosbeheer. Wandelnet draagt zorg voor het aanbrengen en onderhouden van de routemarkeringen, terwijl Staatsbosbeheer verantwoordelijk is voor de paden en bijbehorende faciliteiten als hekjes en overstapjes.

Debbie Kamphuis van Staatsbosbeheer: “Wandelen is de meeste populaire buitenactiviteit in Nederland, het draagt bij aan gezondheid en welbevinden van de wandelaar én het is een uitgelezen kans om de prachtige natuur in Nederland te ontdekken. Wandelen, gezondheid en natuurbeleving: drie pijlers in het werk van Staatbosbeheer. Wij vinden het dan ook erg belangrijk om goede afspraken over aanleg en onderhoud van (nieuwe) routes te maken. Een goede samenwerking met Wandelnet draagt daar zeker aan bij.”

Joep Naber van Wandelnet: “Staatsbosbeheer beheert prachtige natuurgebieden en landschappelijke pareltjes waar onze wandelaars elke keer weer enorm van genieten. Door de samenwerking wordt het voor ons eenvoudiger om een Lange-Afstand-Wandelpad te ontwikkelen door deze gebieden. Waar het traject van het nieuwe Romeinse Limespad (opening eind mei) normaliter langs meerdere medewerkers van Staatsbosbeheer ging voor afstemming, konden we nu direct aan de slag met de route. We zijn dan ook erg enthousiast over de samenwerking met Staatsbosbeheer.’’

Deel dit artikel