Foto: Het Limburgs Landschap / Henk Heijligers
Foto: Het Limburgs Landschap / Henk Heijligers

In het hellingbos van De Dellen en het natuurontwikkelingsgebied Meerssenerbroek tussen Meerssen en Houthem is het lente. Overdag is er de zang van de vele vogels die druk in de weer zijn om hun territorium af te baken en te zorgen voor nageslacht. De nacht is voor de uilen en vleermuizen.

Door gebruik te maken van apparatuur die de ultrasone geluiden van vleermuizen op kunnen vangen, de batdetector, is het mogelijk om vleermuissoorten te horen en zelfs op naam te brengen. Dat heeft er toe geleid dat in de laatste decennia veel bekend is geworden over vleermuizen.

De onderaardse mergelgroeven in Zuid-Limburg zijn bekende vleermuisverblijfplaatsen. Door de constante temperatuur en hoge luchtvochtigheid zijn deze bij uitstek geschikt om er te overwinteren. Nu het voorjaar weer is aangebroken hebben de vleermuizen de mergelgroeven verlaten en maken zij zich vooral nuttig. Ze veroberen per vleermuis duizenden kleine insecten per nacht. Bij de wandelpaden zijn ongetwijfeld gewone dwergvleermuizen te horen en boven het water van de Geul zullen met een beetje geluk watervleermuizen vliegen. Een unieke gelegenheid om meer te weten te komen over vleermuizen en ze nog te zien ook.

De vleermuisexcursie op donderdagavond 12 april start om 20.00 uur vanaf de parkeerplaats bij Uitspanning De Nachtegaal, Gemeentebroek 6 in Meerssen. De excursie is gratis en duurt ruim twee uur. In verband met de aanwezigheid van grote grazers in de natuurgebieden kunnen honden niet mee. Denk aan goed schoeisel.

Deel dit artikel