© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

De 17 paalkampeerterreinen van Staatsbosbeheer zijn vanwege de coronacrisis al een tijdje gesloten. Nu is tevens besloten dat ze helemaal niet meer open gaan en dat deze terreinen zullen worden ontmanteld. Staatsbosbeheer vindt het erg vervelend voor de recreanten die wél voor hun rust van de paalkampeerterreinen genoten.

Reden van de sluiting is dat de overlast van groepen die de paalkampeerterreinen gebruiken de laatste jaren te groot geworden. Jammer voor de recreanten die er wél voor hun rust kwamen...

Steeds vaker werd er vuurtje gestookt, afval en toiletpapier achtergelaten en werden er vernielingen aangebracht. Ook werd er langer en met meer mensen dan toegestaan gekampeerd. Door het grote oneigenlijke gebruik van de paalkampeerterreinen was de laatste jaren handhaving niet langer haalbaar voor Staatsbosbeheer. 

Paalkamperen was jarenlang dé manier om gratis, legaal en met weinig middelen te overnachten temidden van de natuur. De huisregels schreven maximaal drie kleine trekkerstenten voor, die binnen een straal van tien meter rond de paal dienden te worden opgezet. Een verblijf mag maximaal 72 uur duren en water moet je zelf meenemen. Koken is toegestaan op een campingbrander, maar open vuur is dat niet. En bij vertrek mag er niets achtergelaten worden, dus ook geen afval.

De betreffende 17 paalkampeerterreinen van Staatsbosbeheer liggen in Zuid-Holland (5), Noord-Brabant (5), Zeeland (3), Utrecht (2) Flevoland (1) en Overijssel (1). Nu Staatsbosbeheer per 1 juni is gestopt het paalkamperen te faciliteren blijven er in Nederland voor de liefhebbers nog wel verschillende paalkampeerplaatsen over, in de meeste gevallen op particulier terrein.

Je vindt deze  locaties op de website van de Stichting Wild-Kamperen.nl.

Deel dit artikel