© foto Uit®waarden
© foto Uit®waarden

Hoe leuk is het niet! Een mooie wandeling in het Rivierengebied, gecombineerd met hier en daar een oversteek met een van de beschikbare voetveren, zodat op je een leuke manier veilig naar de overkant kunt varen, om daar je wandeling te vervolgen. Echter, van een groot aantal voetveren kan dit jaar geen gebruik meer worden gemaakt…

De huidige coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat de voet- en fietsveren van Uit®waarde in het Rivierengebied niet meer in de vaart worden gebracht dit seizoen.. Dit in tegenstelling tot het eerdere plan om de voetveren vanaf 13 juni weer te laten varen.

De pontjes worden beschouwd als een vorm van openbaar vervoer en moeten zich dientengevolge houden aan de bij de coronacris behorende restricties en capaciteitsbeperkingen. Verder is uit onderzoek onder schippers en kaartverkopers gebleken dat een flink deel van deze vrijwilligers nu niet beschikbaar is voor het vaarseizoen; het merendeel van de bemanningsleden behoort namelijk tot de risicogroep. Dit opgeteld betekent dat er niet op de gewenste manier gevaren kan worden, zelfs niet met een aangepast vaarschema. In totaal worden tien fiets- en voetveren dit seizoen niet meer in de vaart gebracht.

Welke pontjes varen niet meer dit seizoen?

  • Op de Waal: Beuningen-Slijk-Ewijk, Druten-Dodewaard en Varik-Heerewaarden
  • Op de Maas: Batenburg-Demen, Ravenstein-Niftrik, Pontje Ham
  • Op de Linge: Heukelum-Galgenwaard
  • Op de Neder-Rijn: Rhenen-Lienden en Renkum-Heteren
  • Op de Lek: Liniepont

Uit®waarde hoopt vanzelfsprekend volgend jaar weer gewoon te kunnen varen. In de tussentijd wordt er groot onderhoud gepleegd aan de pontjes en wordt er verder gewerkt aan de verduurzaming van de vloot.

Deel dit artikel