Boerenlandpad Ooij bij de Kasteelsche Hof
Boerenlandpad Ooij bij de Kasteelsche Hof

Wandelen op boerenlandpaden. Ook dát kan in Berg en Dal, wandelgemeente van het jaar 2020! Hou je van wandelingen waar je rust en ruimte beleeft in een prachtige omgeving? Kom dan heerlijk struinen door weilanden en over akkers in Groesbeek en de Ooijpolder. Neem af en toe een kijkje op het boerenerf. Wandelen over boerenlandpaden is een bijzondere belevenis!

Sinds 2009 zijn er in de Ooijpolder en Groesbeek kilometers boerenlandpaden te vinden. Ze leiden de wandelaar langs landschapselementen die grondeigenaren zelf beheren. De paden zijn te herkennen aan het bord 'Boerenlandpad'. Paden zijn vrij toegankelijk voor honden mits aangelijnd. 

wandelnieuws boerenlandpad bend

Wandelen over een boerenlandpad geeft direct een ander gevoel. Alsof je op bezoek bent bij een familielid en samen op pad gaat om de gewassen op het land te bekijken. Je zwaait naar de boer op de tractor en je vervolgt de weg langs sloten, een poel, een weelderige struweelhaag, oude knotwilgen en knoestige eiken. Via originele bruggetjes kom je op paden met klinkende namen in Groesbeeks dialect. Je gaat vanzelf rustiger wandelen en genieten van de uitzichten op de vele bankjes onderweg. De stuwwal is nooit ver weg, verkeerslawaai en de drukte van de stad wel. 

In de app van RoutAbel zijn vier routes te vinden met startplekken: De Horst, Beek, Ooij en Nijmegen. Elke route heeft een ander karakter. De app biedt achtergrondinformatie over het landschap, de geschiedenis van de streek, laat bijzondere planten zien en vogels horen. De boerenlandpaden zijn de verbindende schakel tussen unieke natuurgebieden en het cultuurlandschap door mensen gevormd.

Je kunt ze ook vinden op de speciale pagina’s WANDELEN IN BERG EN DAL op de website van Visit Nijmegen. Hou je ervan om je eigen route te maken? Kijk dan op de website van Via Natura. Daar vind je een kaart van het landschap met in het oranje aangegeven het wandelnetwerk. 

Ben je liefhebber van fysieke kaarten, dan zijn de wandelpadenkaarten van Groesbeek en Ooijpolder - Duffelt een must. De kaarten zijn te verkrijgen bij de lokale boekhandels in Beek en Groesbeek. logo bend wvhj 2020 achtergrond cmyk

Berg en Dal is bekroond met de titel Wandelgemeente van het jaar 2020. Je vindt in Berg en Dal afwisselende wandelroutes. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Dorpsommetjes, een wijngaardwandeling of de Berg en Dalse Kroegjesroute? Laat je informeren en inspireren op www.wandeleninbergendal.nl.

Volgens boswachter Thijmen van Heerde is de gemeente Berg en Dal een unieke plek in Nederland. Hij vertelt hier meer over in dit onderstaande filmpje.

Deel dit artikel