Stellingenpad © foto Marcel van Kammen

Het Nivon-wandelpad langs de Stellingwerven is onlangs op de Fiets- en Wandelbeurs in Gent gekozen als Wandelroute van het Jaar 2023. De jury was vooral te spreken over "de fraai beschreven historische achtergronden van de wandelroute, de aandacht voor plaatselijke natuur en cultuur en de diversiteit voor wat betreft landschappen".

Het Stellingenpad wandelgidsje is uitgegeven door Nivon Natuurvrienden in samenwerking met Stichting Vrijstaat de Stellingen. Het winnende Stellingenpad loopt door de provincies Friesland, Drenthe en Overijssel langs de Stellingwerven die daar zijn. Aan de hand van verhalen over de regio vertelt 'de Griffioen', het fabeldier uit het wapen van de Stellingwerven, je van alles over de route. 

Het rustige gebied van de Stellingwerven staat hierbij in de spotlights. De wandeltocht gaat langs prachtige heidevelden, bossen en stuifzanden. Het streekwandelpad is in totaal 260km lang en is verdeeld in 15 etappes. Je wandelt o.a. door het Drents-Friese Wold, langs de Weerribben en naar pittoreske vestingstadjes aan de voormalige Zuiderzee in de provincie Overijssel. Onderweg doe je twee Nationaal Parken aan. 

wandelnieuws drents friese wold marcel van kammen

Het Drents Friese Wold © foto Marcel van Kammen

Initiatiefnemer en oprichter Marian Nesse was ooit de drijvende kracht achter het Stellingenpad. Zij overleed ongelukkigerwijs vlak voordat de wandelroute officieel geopend werd. Marita Kruijswijk, de partner van Marian en tevens mede-oprichter van het pad is dan ook ontroerd door de prijs: “Het Stellingenpad was ‘t laatste - en grootste - project van Marian. Ze wist altijd de juiste personen om zich heen te verzamelen en enthousiast te maken voor haar ideeën. Deze mooie prijs bewijst dat haar enthousiasme nog steeds aanstekelijk is; dit is een mooie nalatenschap.

Het wandelgidsje is te bestellen via de NIVON-website

Deel dit artikel