Struinen in nog mogelijk in de Soesterduinen © foto Shutterstock

Nederland is een klein land, dus logisch dat je in de meeste natuurgebieden de aangewezen paden dient te volgen. Doen we dit niet dan vernielen we de natuur en dat willen we niet. Maar er zijn toch nog plekken in Nederland waar je je eigen route kan bepalen. Lekker avontuurlijk eropuit…

Struinen is lopen waar jij zelf wilt. Dus zonder gebaande paden, zonder routepaaltjes of andere bewegwijzering. Hieronder zetten we een paar populaire wandelgebieden ‘met struinmogelijkheden’ op een rij, zodat je het struinen zelf eens kan ervaren...

Door onze stuifzandgebieden

Nederland is een aantal fraaie stuifzandgebieden rijk, onder andere  de Soesterduinen, de Loonse en Drunense Duinen, en het Kootwijkerzand. Je vindt er uitgestrekte zandvlaktes waar een veelheid aan bijzondere planten en dieren voorkomen. Op delen van deze gebieden mag je vaak vrij struinen. Zo kan je er onverwacht oog in oog komen te staan met dieren die je niet direct verwacht. Het struinen beperkt zich overigens vooral tot de zandvlaktes; zodra je het bos ingaat is het meestal wel de bedoeling dat je op de paden blijft.

In het Waddengebied

Op de Waddeneilanden zijn een aantal gebieden waar je qua struinen je hart kan ophalen. Zo mag je op Terschelling vrijwel overal wandelen, met uitzondering van de periode maart t/m augustus in verband met het broedseizoen. Op Texel kan je de Slufter bezoeken Dit is een gebied met veel bijzondere planten. In het zuidelijke deel mag je vrij struinen. En ook op het eiland Schiermonnikoog zijn flinke delen vrij toegankelijk om er te wandelen waar je wilt, vanzelfsprekend ook hier weer buiten het broedseizoen.

Door de uiterwaarden

Langs onze grote rivieren zijn zelf ‘struinroutes’ gemaakt. Dit zijn routes langs de grote rivieren waar je mag lopen waar je wilt. Meestal mag dit alleen van april tot en met oktober. De rest van het jaar staan de uiterwaarden regelmatig onder water en is het te risicovol om er te wandelen.

Struinen zelf ervaren?

Op het gebied van struinen en struingebieden kan je veel informatie vinden op internet. Je kan bijvoorbeeld de struingids raadplegen of op de website kijken Struinen door Rivierenland.

Deel dit artikel