Het Groningse wandelfestival Tocht om de Noord is vanwege de coronacrisis verplaatst naar volgend jaar (17), 18 en 19 september 2021. Het populaire wandelevenement bestaat dan uit dezelfde activiteiten als dit jaar, met o.a. de Kennedytocht en de ultramarathon.

Degenen die hebben ingeschreven voor de editie van 2020 krijgen automatisch een startbewijs voor de Tocht om de Noord 2021. Dat betekent dat de deelnemers die nu staan ingeschreven zich geen zorgen hoeven te maken over hun deelname in 2021.

De organisatie betreurt dat het nodig is deze beslissing te moeten nemen. Maar de onzekerheden die het kabinet heeft geuit ten aanzien van het doorgaan van grotere evenementen ná 1 september - met daarbij ook nog de eventuele beperkingen - hebben aan de basis gelegen van dit besluit. 

Het besluit tot verplaatsing van het evenement naar 2021 kwam tot stand na overleg met de gastgemeente Delfzijl, de dorpen, partners, bestuurders en veiligheidsdiensten. ‘De gezondheid van de deelnemers, de extra druk op de (medische) hulpdiensten en vrijwilligers én de onzekerheid over de maatregelen van het kabinet ten aanzien van grote evenementen het komende najaar zijn redenen voor deze verplaatsing naar 2021’, aldus organisator Peter Velthuis.

In 2021 vindt de Tocht om de Noord overigens éénmalig plaats in het DERDE weekend van september in plaats van in het laatste weekend. Dit is besloten in overleg met het Muziekfestival Delfzijl, dat al eerder is verplaatst naar het derde weekend van september in 2021.

Maar er is ook goed nieuws...

  • Onlangs is het Pronkjewailspel geopend (daar kan iedereen nog steeds aan deelnemen)
  • Het Pronkjewailpad kan vanaf donderdag 4 juni weer bewandeld worden
  • En… er wordt in oktober 2020 nog een alternatieve Ontdekkingstocht georganiseerd, waarover later meer…
Deel dit artikel