© foto Sylvie Thormann - Bad Driburger Touristik GmbH
© foto Sylvie Thormann - Bad Driburger Touristik GmbH

Het Teutoburgerwoud is nog geen uur rijden vanaf onze oostgrens. En met hoge bergen en fraaie rivierdalen en een rijke historie met verrassende culturele bezienswaardigheden is dit gebied bij uitstek een fascinerende wandelregio. 

De populariteit van deze wandelregio wordt onder meer ontleend aan de kwaliteit van de wandelroutes. De Duitse Wandelbond staat er borg voor en voorziet ze tevens van keurmerken. En dat gaat verder dan wandelen alleen: naast een goed routenetwerk, goede bewegwijzering en zeer afwisselende routes in de prachtige natuur is het tevens belangrijk dat er genoeg gekwalificeerde eet- en slaapgelegenheden voor wandelaars beschikbaar zijn. We nemen je alvast mee naar twee bijzondere themawandelroutes…

Wandelen langs caleidoscopen

Het kuuroord Bad Driburg is één van de zeven geneeskrachtige oorden in het Teutoburgerwoud. Deze plaats heeft die titel vooral te danken aan het veen, het thermale water en het uiterst veelzijdige wellnessaanbod. Rondom deze geneeskrachtige oase ligt een mooie, creatieve wandelroute die je langs acht zogenaamde ‘caleidoscopen’ brengt. De Kaleidoscopweg is met zijn speelse opzet en korte afstanden vooral ook geschikt voor gezinnen. De wandelroute bestaat uit twee lussen van 2,5 en 3,2 kilometer en laat je op een speelse manier kennismaken met de eeuwenoude glastraditie van Bad Driburg. 

Kunstzinnige wandeling

Niet ver van Bad Driburg ligt het kunststadje Nieheim. Nieheim mag zich sinds 2003 tevens ‘geneeskrachtig kuuroord’ noemen en is vooral ook geliefd vanwege de regionale specialiteiten van het Westfalen Culinarium én de mooie wandelomgeving. De natuur rond Nieheim is zo bijzonder, dat dit oord lange tijd de inspiratiebron was voor vele internationale kunstenaars. Kunstliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen met het bijna 10 kilometer lange Nieheimer Kunstpfad. De kunstroute is in 2019 opnieuw vormgegeven en heropend voor wandelaars. Tijdens je wandeling word je verrast door acht verschillende kunststukken met onder andere de ‘verlovingsring’ en het ‘strijkorkest’ met maar liefst 50 stalen muziekinstrumenten.

wandelnieuws nieheim kunstpfad themenmanagement wandern teutoburger wald frank grawe© foto Frank Grawe

Zowel Bad Driburg als Nieheim liggen in het zuidoostelijke deel van het Teutoburgerwoud en zijn vanaf de grens binnen anderhalf uur aan te reizen. Langs beide wandelroutes kun je overnachten bij diverse accommodaties – zowel campings, kleinschalige wandelpensions als vrijstaande vakantiehuisjes - waar een gepaste afstand tot overige gasten goed realiseerbaar is. Tevens zijn er een aantal goed gekwalificeerde wandelhotels; zij bieden wandelaars extra service zoals onder andere bagagetransfer.  

Een overzicht van kaarten en wandelroutes vind je in de Nederlandse wandelbrochure die gratis te bestellen en te downloaden is via de Nederlandstalige website van het Teutoburger Land Tourismus. Je vindt er – naast de routes - actuele informatie rondom het coronavirus en de bijbehorende maatregelen van horecagelegenheden, bezienswaardigheden en wandelroutes. 

Deel dit artikel