© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

Na 200 jaar is weer een levende bever ontdekt in Midden-Delfland. Een inwoner van Zweth, een dorpje dat tussen Rotterdam en Delft ligt, heeft het dier op 29 april op beeld vastgelegd.

Martijn van Schie, boswachter van Natuurmonumenten, is enorm verheugd over dit nieuws, maar ook wel een beetje gespannen. “Ik hoop dat deze bever snel een rustige plek kan vinden in één van de natuurgebieden in de omgeving. Bij ons in de Ackerdijkse Plassen is ie in elk geval hartstikke welkom!”

Ontdekker Herman van Leeuwen woont in Zweth. Nadat hij op 29 april een bever in de Schie zag, seinde hij Natuurmonumenten in. Hij maakte nog geen beeldmateriaal, want hij dacht eerst dat het een spartelende kat in het water was. Nadat hij direct zijn kano pakte om het dier te redden zag Van Leeuwen dat het niet om een kat ging, maar om een bever. “De bever sprong vrijwel meteen vóór de kano in het water en was heel goed te herkennen”, vertelt hij. Een uurtje later lukte het zijn buurman Stef den Boer om de bever op video vast te leggen.

Opmars van bever

Boswachter Martijn van Schie wacht al jaren geduldig op de terugkeer van het in Midden-Delfland. “Zes jaar geleden deed een bevervrouwtje al een poging, maar ze sneuvelde helaas op de snelweg”, aldus de boswachter.

Bevers zijn nogal zeldzaam en waren zelfs een behoorlijk lange tijd uitgestorven in ons land. In 1988 is de bever weer uitgezet en nu breidt hij zich ook in Zuid-Holland weer steeds verder uit. Op verschillende plekken ten zuiden van de havenstad, zoals in de Biesbosch en Tiengemeten, wist het dier zich al met succes te vestigen.

Martijn van Schie: “Het is heel lastig voor de bever om Midden-Delfland te bereiken. Denk maar aan alle ‘hindernissen’ waar zo’n dier mee te maken heeft: de infrastructuur, tunnels, viaducten, beschoeiingen. De bever verplaatst zich bovendien zich het liefst door het water, wat nog extra moeilijkheden met zich meebrengt. Als ie dan uiteindelijk een geschikt natuurgebied vindt, is het wél de verwachting dat hij daar blijft hangen. Dat zou toch echt de ideale situatie zijn!”

Bron: Natuurmonumenten

Deel dit artikel