Park Rosenhöhe © Darmstadt Marketing / AgnesAllig
Park Rosenhöhe © Darmstadt Marketing / AgnesAllig

De kunst- en wetenschapsmetropool Darmstadt (stad van de Jugendstil) kan uitstekend al wandelend worden ontdekt. Een stad die je ook vlak bij de binnenstad verrast met heel veel groen!

Ostparkweg

Wat denk je bijvoorbeeld van een wandeling over de Ostparkweg om alvast in de stemming te komen? De route start midden in het centrum van Darmstadt, bij de fontein op de markt. Vandaar loop je steeds langs de Darmbach in oostelijke richting, langs de bezienswaardige stadskerk, waarvan de architectuur getuigt van de bewogen geschiedenis van deze voormalige residentiestad. Het plein voor de kerk is met talrijke cafés en restaurants het culinaire centrum van de stad. 

De route voert langs het fraaie Jugendstilbad en het Rudolf-Müller-Park naar een volgend highlight, de botanische tuin van Darmstadt. Deze is al meer dan 200 jaar oud, is al sinds 1874 op deze plek te vinden en kan bogen op een onuitputtelijke diversiteit aan planten uit alle hoeken van de wereld. Als je nog wat sportiviteit aan je wandeling wilt toevoegen, kan in de buurt van de botanische tuin terecht voor een sportparcours voor jong en oud. Bij de ingang van de tuin heb je vervolgens de keuze uit twee varianten: de ene voert richting Vivarium, steeds langs de Darmbach, tot aan de bron. De andere - iets langere - optie eindigt bij het Oberwaldhaus bij de Steinbrücker Teich. 

Sieben Hügel Steig

Nog niet uitgewandeld? Er zijn nog meer mooie routes! In het stadsdeel Ebersbach start de Sieben-Hügel-Steig. Deze doet zijn naam eer aan, want hij verbindt zeven heuvels in de stad, en daarmee enkele van de mooiste uitkijkpunten in en rond Darmstadt, met elkaar. Alleen al de schitterende uitzichten op Rijn-Hessen, op de wolkenkrabbers van de skyline van Frankfurt en de bosrijke bergen van Hunsrück en Taunus zijn het lopen van deze route meer dan waard. Naast de reeds genoemde botanische tuin behoort ook het Vivarium tot de bezienswaardigheden ‘langs de route'. Hier vind je op een oppervlakte van vijf hectare ca. 2000 inheemse- en exotische dieren, die tot 190 verschillende soorten behoren. In het begaanbare kangoeroeverblijf en de kinderboerderij met Afrikaanse dwerggeiten kan je de dieren van heel dichtbij bekijken. Met fokprogramma's levert het Vivarium ook een belangrijke bijdrage aan het behoud van zeldzame soorten. Na circa 13 km wandelen bereik je het eind- én hoogtepunt van de Sieben-Hügel-Steig in het beroemde park Rosenhöhe. Deze landschapstuin werd in 1810 aangelegd op het terrein van een voormalige wijngaard en is dankzij de deels zeldzame gewassen en met name om het rond 1900 aangelegde Rosarium een bezoek zeker waard.

Meer informatie vind je op de website van Darmstadt.

Deel dit artikel