Wandelen bij Dreifelder Weiher © foto Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz
Wandelen bij Dreifelder Weiher © foto Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz

Hoogtes en valleien, vergezichten en fantastische panorama’s. Maar ook ongerepte dorpen, talrijke natuurmonumenten en natuurreservaten.  Westerwald heeft een perfect landschap voor inspirerende wandeltochten. Duidelijk zichtbare markeringen en uniforme bewegwijzering begeleiden je er feilloos door de weelderige, groene natuur.

De gastvrijheid van de bevolking, gekoppeld aan een infrastructuur, die naadloos is afgestemd op ieders wandelbehoeften, bieden je een veelheid aan zorgeloze wandelactiviteiten.

De WesterwaldSteig

De WesterwaldSteig draagt zijn schat al in de naam, want de fraaie bossen zijn een prettige metgezel op al je wandeltochten. Over meer dan 235 kilometer wandel je in 16 etappes van Herborn in het Hessische Westerwald naar Bad Hönningen in het Rijndal. De geur van hars en mos vermengt zich met een verfrissend kleurenpalet van lichte beuken, bloeiende weiden en kristalheldere meren en beekjes. Je wandelt er over heuvel en door dal; basalt, leisteen en klei vormen het landschap. In het Westerwald wordt de rijke cultuur en natuur veelal gekoppeld aan spannende verhalen. Je staat er versteld van de prachtige vakwerkhuizen en als gast kun je je verheugen op de goede dingen uit  keuken en (wijn)kelder. 

De regio tussen de Rijn, Lahn, Dill en Sieg heeft overigens ook veel te bieden buiten de WesterwaldSteig. Tijdens de zogenaamde ‘Wällertochten’ ervaar je als wandelaar een grote hoeveelheid regionale diversiteit; ze doen zeker niet onder voor de bekendere Top Trails. Met de Wäller Tours krijg je als wandelende natuurliefhebber een geweldig aanbod van dag- en meerdaagse tochten. Stuk voor stuk over gecertificeerde kwaliteitswandelpaden, met uiterst gevarieerde routes en vele highlights.

rp 20082020 eifel3Wandelaars op de WesterwaldSteig © foto Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz 

Schilderachtige schoonheden

In het Hessische Westerwald is de Wäller Tour ‘Greifensteinschleife’ één van de wandeltips die je beslist moet ervaren. De eerste etappe is iets meer dan 16 kilometer. Deze wandeling gaat van het romantische vakwerkstadje Herborn, via het Fleisbachdal naar de kasteelruïnes van Greifenstein, het symbool van deze gemeente. De indrukwekkende dubbele torens van het kasteel, die voor het eerst gedocumenteerd werden rond 1200, nodigen je van ver uit voor een bezoekje. Bezienswaardig zijn zeker ook de prachtige barokke kerk en de ‘klokkenwereld’ van kasteel Greifenstein; hier is 900 jaar klokgeschiedenis te bewonderen. De tweede etappe van de Wäller Tour over 21 km is een sublieme dwarsdoorsnede van de schilderachtige schoonheden die het Westerwald te bieden heeft. De Krombach Dam aan het einde van de route is zeer de moeite waard en biedt je veel mogelijkheden om te recreëren.

Als je liever wat  korteren wandeltochten wil maken ben je in  Westerwald zeker ook op je plaats. Westerwald heeft vele anderen wandelpaden in de aanbieding. De ‘Kleinen Wäller’ bijvoorbeeld. Een tocht die geschikt is voor iedereen die fijn en ontspannen wil wandelen. Wandeltochten die wat korter zijn en die zonder speciale voorbereiding of uitrusting te doen zijn. De eerste ‘Kleinen Wäller’ zijn geopend in de zomer van 2020.

Meer informatie over wandelen in Westerwald vind je op de website van Rijnland Palts.

Deel dit artikel