Rotsen langs Saar-Hunsrück Steig © foto Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz
Rotsen langs Saar-Hunsück Steig © foto Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz

Maak eens een reis door de tijd en wandel langs de talrijke kastelen in de regio Nahe. Deze historische- en natuurlijke regio strekt zich uit van de Nahe-bron aan de Bostalsee tot aan de monding bij Bingen in de Rijn.

De kastelen vertellen interessante verhalen over het leven van onze voorouders en bevinden zich vaak direct aan de gecertificeerde wandelpaden in deze fraaie regio. Dus pak je rugzak, trek eropuit en ontdek deze interessante geschiedenis!

De Kyrburg

Hoog boven Kirn staan de muren van de Kyrburg met een restaurant, buitenterras en het Whiskymuseum in de gewelfde kelder. De Vitaltour ‘Drie-Burgen-Weg’ start bij de Kyrburg en inspireert niet alleen met historische muren, maar ook met een prachtig uitzicht over het idyllische Trübenbachdal én met een avontuur over de rotsen van de Kirner Dolomieten… 

Slot Wartenstein

Slot Wartenstein ligt tussen Oberhausen bij Kirn en Hahnenbach middenin het bos en biedt een prachtig uitzicht over de vallei. Het kasteel is goed bewaard gebleven en wordt gebruikt als accommodatie voor gezinnen. 

rp 10092020 naherlp1Fantastische uitzichten in de regio Nahe © foto Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz

Kasteel Bosselstein

Direct boven de rotskerk in Idar-Oberstein vind je slot Oberstein en de ruïne van kasteel Bosselstein. De route ‘Traumsleife Nahe-Felsenweg’ en de ‘Hildegard von Bingen Pelgrimsroute’ leiden langs de ruïnes van kasteel Bosselstein en kasteel Oberstein. De route ‘Traumschleife Gravin Loretta’ leidt langs Frauenburg. Het gerestaureerde kasteelcomplex staat op een smalle uitloper van de berg niet ver van Nahe en was het bejaardentehuis van de zelfverzekerde gravin Loretta von Sponheim. Het wandelpad verrast steeds met een fantastisch uitzicht op de Nahe-vallei en de heuvels van de Hundsrück. 

De Schmidtburg

De Schmidtburg is een imposante ruïne tussen de gemeenten Schneppenbach en Bundenbach. Het ligt direct aan de route ‚Traumschleife Hahnenbachtal Tour‘ en aan de ‚Soonwaldsteig‘. Overnachten kun je op de camping. Als je op de ‘Saar-Hunsrück-Steig’ wandelt, passeer je de Wildenburg bij Kempfeld. Vanaf de kasteeltoren heb je een prachtig uitzicht. 

Kasteel Sponheim

Als je over de 137 km lange pelgrimsroute ‘Hildegard von Bingen’ of de ‘Sponheimer Weg’ wandelt, zie je meer dan alleen de ruïnes van kasteel Sponheim. De pelgrimsroute vertelt je alles over het leven van de beroemdste vrouw uit de middeleeuwen; de heilige Hildegard von Bingen. Zij heeft tot op de dag van vandaag niets aan kracht en charisma verloren. Haar kennis en inzichten vergezellen ons nog altijd. 

Kasteelruïne Ebernburg

Kasteelruïne Ebernburg staat hoog op een heuvel boven de Nahe en is te zien vanaf vele wandelpaden. De ‘3x3 Salinenour Vitaltour Ebernburg’ begint direct bij het kasteel dat je ook kunt bezoeken. Op de top van de Rheingrafenstein in Bad Münster am Stein-Ebernburg kunnen de overblijfselen van kasteel Rheingrafenstein worden bewandeld via voornoemde ‚3x3 Saline Tour Vitaltour Rheingrafenstein‘. Als uitkijkplatform bieden de oude muren een fenomenaal uitzicht op de Nahe-vallei. 

Slot Dhaun

De populaire rondwandeling ‘Vitaltour Rotenfels’ leidt van het Rotenfelsmassief - met haar spectaculaire uitzichtpunten en uitzicht op het Salinental door het stadsbos - naar de Kauzenberg naar de nieuwe stad van Bad Kreuznach. De ruïnes van de Kauzenburg torent hoog boven Bad Kreuznach uit. De gevarieerde tour verrast door zijn grote diversiteit. Slot Dhaun is te vinden in het Kirner-Land. De 'Vitaltouren Wildgrafenweg‘ en de ‚Weinwanderweg Rhein-Nahe‘ leiden je er langs. Naast de oude kasteelmuren vind je er kerkers en een ridderzaal. 

Kasteel Klopp 

Kasteel Klopp in Bingen am Rhein ligt hoog boven de stad op een heuvel. Het is nog in zeer goede staat, aangezien de oude muren in de 19e eeuw volledig opnieuw zijn opgebouwd. Dit gebied kun je ontdekken via de ‚Hildegard von Bingen Pelgrimsroute‘.

Meer informatie over kastelen en wandelen aan de Nahe vind je op de Nederlandstalige  website van Rijnland Palts.

Deel dit artikel