© foto Metha Eikens
© foto Metha Eikens

De herfst nadert. Een prachtig jaargetijde om een mooie wandeling door het bosrijke Westerwolde te maken! Vorige maand namen we je mee naar Jipsinghuizen, waar je de wandelroute ‘De Barak, Sellingen-Jipsinghuizen’ kunt lopen.

Nu blijven we bij ons bezoek aan de Wandelgemeente van het Jaar 2020 nog even in Jipsinghuizen en voeren we je mee over een wandelroute die behalve natuurschoon ook langs het tracé van een oude spoorweg gaat: ‘Ol Graitje’!

Wandelroute 20: Ol Graitje Jipsinghuizen (7,5 km)

wandelnieuws westerwolde ter borg bankje schapen metha eikens© foto Metha Eikens

Historie

De brug over de Ruiten Aa in Jipsinghuizen is een historische plek. Bij de brug ligt nog het Bisschopskerkhof, de plaats waar in 1665 het leger van Willem van Nierop het 1800 man sterke leger van de bisschop van Münster in de pan hakte. In die tijd lag het dorp zelf, een tiental Saksische boerderijen en veel schaapskooien groot, een stukje noordelijker.

Turfwinning

In de dertiger jaren van de twintigste eeuw verschoof de dorpskern wat naar het zuidoosten, naar het gebied Plaggenborg. Plaggenborg dankt zijn naam aan een belangrijke bezigheid in die jaren: turfwinning. Jipsinghuizen was toen misschien wel bekender – of beruchter – dan nu. De stoomtram voerde honderden werklozen aan die land ontgonnen. ‘Ol Graitje’ heette de stoomtram in de volksmond.

Ruiten Aa

De wandelroute volgt de loop van de Ruiten Aa door een zacht glooiend gebied met een aangename afwisseling van akkers en bossen. Op het noordelijkste deel van de tocht liggen de ‘ronde akkers’ en de ‘hoornakkers’. Die namen duiden op de ontstaansgeschiedenis van het gebied. De Ruiten Aa heeft er in zijn wilde jaren heel wat zand verplaatst.

Spoorbaantracé

Vervolgens loopt de wandelroute door Wollinghuizen, een gehucht met een tiental boerderijen en woonhuizen. De rechte weg tussen Jipsinghuizen en Wollinghuizen was vroeger ook het tracé van de spoorbaan ‘Ol Graitje’.

Routekaart

De routekaart en routebeschrijving van wandelroute 20 ‘Ol Graitje’ vind je op de website van Tourist Info Westerwolde.

Wandelen in Westerwolde

Er zijn veel wandelroutes in Westerwolde. De Stichting Wandelen in Westerwolde neemt hiervan het grootste deel voor haar rekening: op dit moment in totaal 39 routes variërend in lengte van 1,5 tot 16 kilometer. De routes worden onderhouden door vrijwilligers en zijn allemaal te vinden op de website Wandelen in Westerwolde. Hier kun je de routebeschrijvingen, routekaarten en GPS tracks downloaden.

Deel dit artikel