Plankenpad in het Wooldse Veen
Plankenpad in het Wooldse Veen

Genieten van rust, ruimte en het pure leven? Breng dan eens een bezoek aan Winterswijk en vergeet je wandelschoenen niet! Winterswijk mag zich met trots wandelgemeente van het jaar 2020 noemen. De prachtige omgeving van Het Nationaal Landschap Winterswijk is dan ook zeer geliefd onder wandelaars.

Een verrassend en gevarieerd coulisselandschap van ruim 22.000 hectare ligt aan je voeten. Via uitgestrekte weilanden, over verlaten landweggetjes, langs schilderachtige Scholtenboerderijen en kronkelige beekjes, ontdek je de mooiste plekjes van Winterswijk te voet.

Natura 2000 gebieden

De karakteristieke omgeving van Winterswijk telt maar liefst vier Natura 2000 gebieden. De Bekendelle is het mooist ontwikkelde moerasbos van Gelderland. Langs de oevers van de Boven-Slinge groeien verschillende soorten loofbomen, bijzondere planten en zeldzame soorten mos. Met een beetje geluk kom je hier zelfs ijsvogels, kwikstaarten, bonte spechten en boommarters tegen. De indrukwekkende Winterswijkse Steengroeve bevindt zich even verderop in Willinks Weust. Diverse zeldzame plantensoorten groeien hier rijkelijk in de vochtige blauwgrasgronden. De bodem bestaat uit bontzandsteen en muschelkalk, dat nog altijd uit de steengroeves wordt gewonnen. Daarnaast vind je hier bijzondere salamanders, padden en hagedissen. De grootste uilensoort ter wereld, de oehoe, heeft hier zelfs zijn broedplaats gemaakt.

wandelnieuws groen grens winterswijkWinterswijk: rust, ruimte en het pure leven...

Plankenpad

Het Wooldse Veen is een prachtig hoogveengebied met veenputten en veendijken. Wandelend over het plankenpad ontdek je dit stukje natuur op een unieke manier. Ook het Kommiezenpad nabij de Duitse grens is geliefd onder wandelaars. Dit pad voert je mee over oude smokkelpaden aan weerszijden van de grens, waar douanebeambten of Kommiezen vroeger waakten tegen smokkelaars. Ook in het Korenburgerveen vind je uitgestrekte veenlandschappen. Het grootste moeras van Oost-Nederland bevindt zich hier. De drassige grond vormt een oase voor zeldzame planten, vogels, vlinders en reptielen. Er zijn zelfs broedende kraanvogels gezien! Het Korenburgerveen is dan ook een waar paradijs voor natuurliefhebbers.

wandelnieuws nationaal landschap korenburgerDe boswachter vertelt in het Korenburgerveen

Wandel de herfst tegemoet

Nu de natuur zich langzaam opmaakt voor de naderende herfst, weet het Winterswijkse landschap je steeds weer te verwonderen. De prachtige herfstkleuren komen hier en daar al tevoorschijn en dankzij de aangename nazomertemperaturen is het hier heerlijk toeven, zeker ook in deze tijd van het jaar. Er worden weer bijzondere paddenstoelenexcursies georganiseerd, waarbij je onder leiding van een echte kenner op zoek gaat naar bijzondere paddenstoelen. Een leuke en leerzame ervaring voor jong en oud. Neem eens een kijkje op de website van 100% Winterswijk of kom langs bij het VVV Inspiratiepunt voor meer informatie.

wandelnieuws golden hour winterswijkHerfst in Winterswijk, Wandelgemeente van het Jaar 2020

VVV Inspiratiepunt

De omgeving van Winterswijk ontdek je door erop uit te gaan. Wandelschoenen aan en gaan! Wil je alvast wat wandelinspiratie opdoen? Bezoek dan het VVV Inspiratiepunt in het monumentale oude raadhuis van Winterswijk.

Hier vind je oneindig veel wandelinformatie en kun je zelf jouw ideale wandelroute samenstellen uit een interactief wandelkeuzenetwerk. Ook zijn er tal van uitgestippelde wandelroutes verkrijgbaar, die zijn samengesteld door lokale specialisten. Meewandelen met een lokale gids of deelnemen aan georganiseerde excursies kan natuurlijk ook. De vrijwilligers van het VVV Inspiratiepunt staan van maandag tot en met vrijdag van 9.30 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur voor je klaar.

Deel dit artikel