Groesbeek Jansberg
Kleurrijke bossen © foto David Brand

Het bos ligt vol beukennootjes, eikels en kastanjes. Eekhoorns verzamelen hun wintervoorraad en paddenstoelen schieten uit de grond. Tijd voor een lekker lange herfstwandeling. Laat de bladeren maar kraken onder je wandelschoenen. Geniet van de herfstkleuren in het bos met de Berg en Dalse Kroegjesroute.

Deze route is de ideale mix tussen genieten van de prachtige kleurrijke natuur, lekker wandelen en dan neerstrijken bij één van de meest bijzondere cafés of hotels. De Berg en Dalse Kroegjesroute is een enthousiaste samenwerking tussen 9 supergezellige ‘kroegjes’ en ‘herbergen’. Deze zijn met elkaar verbonden via prachtige en zeer gevarieerde wandelroutes. In totaal biedt de route 300 km wandelplezier. Er zijn korte wandelingen vanaf 3,5 km, maar ook wandelingen waar je de hele dag over kunt doen. Het rivierenlandschap biedt vlak landschap met water, uiterwaarden en polder. En in de kleurrijke bossen van de heuvelrug kun je letterlijk Berg en Dal ervaren.

Hoe werkt het?

Je start bij het ene kroegje en wandelt naar het volgende kroegje en dan, via een andere route, weer terug. Maar je kunt ook kiezen om de kroegjes met elkaar te verbinden en grotere wandelingen te maken. Waar je ook loopt, het is in ieder seizoen volop genieten van het prachtige landschap en de natuur. Bij een aantal ‘kroegjes’ is het ook mogelijk te overnachten. Je kunt dan een aantal dagen afwisselend wandelen. De routes zijn gratis verkrijgbaar bij de aangesloten kroegjes of te downladen op www.bergendalsekroegjesroute.nl en via de gratis IZI Travel app.

wandelnieuws zonsopkomt bij t meertje persingen david brand

Zonsopkomst Persingen © foto David Brand

Wat Berg en Dal bijzonder maakt

Het landschap van Berg en Dal ligt ingeklemd tussen de Maas en de Waal. Het mooie rivier- en heuvellandschap gecombineerd met cultuurhistorie en wijnbouw, maakt van Berg en Dal een uniek wandelgebied. Het bijzondere landschap heeft zijn ontstaan te danken aan rivierafzettingen in de ijstijd. De relatief grote hoogteverschillen zorgen voor prachtige vergezichten en afwisselende landschappen met loof- en naaldbossen, akkers, weilanden, lieflijke dorpjes en uitgestrekte struinnatuur in natuurontwikkelingsgebieden. Dankzij de heuvels en de bijzondere grondsoort is Groesbeek en omgeving de bakermat van prachtige wijnen in Nederland. In hét Wijndorp Groesbeek vind je het Nederlands Wijnbouwcentrum waar je Groesbeekse wijnen kunt proeven en kopen. Heuvels zijn er meer in Nederland, polders en wijngaarden ook, maar het ensemble komt zelden voor.

Deze video laat je het mooie Berg en Dal zien

 

Meer wandelroutes

Berg en Dal is bekroond met de titel Wandelgemeente van het jaar 2020. Je vindt in Berg en Dal afwisselende wandelroutes. Wat dacht je bijvoorbeeld van wandelen over boerenlandpaden? Of wandel in de zichtbare sporen van de ijstijd met één van de Geopaden. Minder goed ter been of op pad met de kinderwagen? Ontdek de toegankelijke routes in het Rijk van Nijmegen én alle locaties met extra aandacht voor toegankelijkheid op www.zorgeloosopvakantie.nl. Welkom in Berg en Dal!

 bend wandelgemeente van het jaar 2020 rgb

Nog veel meer informatie en inspiratie vind je op de website Wandelen in Berg en Dal.

 

Deel dit artikel