Wandelen over het jaagpad bij de Hollandse IJssel © foto Anne Hamers

Nederland is een echt waterland: maar liefst 7.700 km2 van het totale oppervlak van 41.500 km2 bestaat uit water. Soms zorgt ons natte landje voor uitdagingen, maar vaak ook voor een hoop plezier. En… voor unieke landschappen!

Maak kennis met vijf prachtige wandelroutes langs het water in Utrecht. Deze zomer horen deze pareltjes zeker op je to do list!

Waterwegen: Jaagpaden langs rivieren

De meerdaagse wandelroute Het Hollandse IJsselpad voert grotendeels over jaagpaden langs de Hollandse IJssel. Een must voor elke wandelaar! Dit wandelpad van IJsselstein tot Gouda is geheel herzien en werd dit jaar geopend als icoonroute met een eigen, herkenbare bewegwijzering. De wandelroute van 37 kilometer bestaat uit vier losse etappes. Ook zijn er 21 leuke wandelommetjes rond de steden ontwikkeld. Je vindt onderweg leuke tips voor activiteiten in de omgeving.

wandelnieuws wandelen oude stadjes hollandse ijsselpadanne hamers

Op het Hollandse IJsselpad doe je diverse oude stadjes aan © foto Anne Hamers

Tijdens de wandeling is er van alles te beleven. Je komt langs oud-Hollandse stadjes aan de rivier met levendige havens, gezellige terrassen, mooie musea en winkels met ambachtelijke producten. Tussen de steden wandel je door authentiek boerenlandschap en vogelrijke natuurgebieden. En mooi meegenomen: je komt van alles te weten over de IJssel. Rondom elke stad zijn meerdere wandelroutes ontwikkeld om het verhaal van deze bijzondere rivier te vertellen.

Water in de stad: Utrechtse grachten

Utrecht viert dit jaar haar 900e verjaardag. Een goede reden om met de wandelroute Langs Grachten en Werven deze eeuwenoude stad eens op een andere manier te leren kennen! Je wandelt langs eeuwenoude werven en grachten. De laatste jaren zijn deze al vaker uitgeroepen tot de mooiste van Europa. Zelfs van de wereld. Deze bijzondere bouwwerken zijn in de middeleeuwen ontstaan. Inwoners van Utrecht kwamen toen op het idee om vanaf de aanlegkade tunnels te graven naar de woningen langs de gracht. Zo ontstonden de typisch Utrechtse, dubbele kades. Nu vind je aan de grachten veel gezellige terrasjes. Zeker een aanrader om daar na je tocht neer te ploffen en te genieten van de zomer en het water. Om de stad daarna verder te ontdekken!

wandelnieuws utrecht grachten en werven

Wandelen langs eeuwenoude grachten en werven

Water als bondgenoot: de Hollandse Waterlinies

In het verleden was het water onze bondgenoot bij de verdediging van ons kikkerlandje. Denk aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingslinie tussen Muiden en de Biesbosch. Als de vijand eraan kwam, konden stroken weiland onder water gezet worden, waardoor het land moeilijk begaanbaar werd.

Tegenwoordig is de Hollandse Waterlinie het grootste rijksmonument van Nederland en staat het op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is een prachtig gebied waar je de geschiedenis volop kunt beleven. Bijvoorbeeld met de wandelroute Rondje Linielanding in de Kromme Rijnstreek. Deze route loopt vooral over onverharde paden en is  bewegwijzerd met knooppunten. Wat de route extra leuk maakt, is dat je de lek twee keer oversteekt met een pontje. Dat betekent wel dat je de route alleen in het voorjaar en de zomer kunt lopen; het fiets- en voetveer de Liniepont vaart alleen van mei tot en met september.

Water en werken: vissersdorp Spakenburg

Water en werken zijn in Nederland al eeuwenlang onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vroeger vond je langs het water dan ook vele vissersdorpen. Tegenwoordig zijn dit er een stuk minder, maar in het authentiek Hollandse vissersdorp Spakenburg proef je nog steeds de sfeer van lang vervlogen tijden. Hier ontdek je de typisch Hollandse geschiedenis!

wandelnieuws spakenburg

In de Spakenburgse haven is altijd wat te zien

Tijdens de Vissersroute wandel je langs de oude vissershuisjes, de scheepstimmerwerf en de visafslag. Spakenburg heeft een heel eigen karakter en is uniek vanwege de klederdracht. Ook heeft het een museumhaven met de grootste bottervloot ter wereld! Vooral op zaterdag bruist het in Spakenburg tijdens de zaterdagmarkt op het schilderachtige Spuiplein. Je vindt er vijftig verschillende marktkramen, omringd door uitnodigende terrassen en unieke boetieks.

Nog niet uitgewandeld? Ga dan naar het prachtige dorp Bunschoten om de Boerenroute te lopen. Tijdens deze wandeling ervaar je de sfeer van het boerenleven en maak je kennis met oude ambachten.

Water in de polder: kavels en sloten

Wil je je hoofd even helemaal leegmaken? Dat kan met de Westbroekroute, die je laat genieten van een bijzonder stukje natuur. Je wandelt dwars door het veenland, langs weide, open water, rietvelden, trilveen en moerasbos. Ook kom je langs de uitgestrekte Loosdrechtse plassen.

wandelnieuws westbroekroute

De Westbroekroute, genieten van een bijzonder stukje natuur

De route gaat door drie gebieden: Tienhoven, Oud-Maarsseveen en Westbroek. Deze zijn ooit ontstaan nadat steeds meer delen van deze streek werden ontgonnen voor grootschaliger agrarisch gebruik. Tussen de boerderijen is het eeuwenoude kavelpatroon van lange smalle percelen gescheiden door sloten en greppels goed bewaard gebleven.

Klaar voor een waterwandeling?

Heb je na het lezen van dit artikel zin om eropuit te gaan in Utrecht? Ga naar de zomerpagina van RoutesinUtrecht, waar je deze en nog veel meer mooie waterroutes vindt!

Wat voor wandelaar je ook bent, in Utrecht kun je terecht. Je kunt er uren struinen langs het water, gezellige stadswandelingen maken of juist korte beleefroutes met je kinderen. In Utrecht kan het allemaal.

wandelnieuws utrecht het verdronken bos seijbel photography

Het Verdronken Bos © foto Seijbel Photography

In een groot deel van de provincie Utrecht vind je wandelroutenetwerken op basis van knooppunten. Je herkent het netwerk aan de oranje schildjes met blauwe cijfers en pijlen. Je kunt een route eenvoudig volgen door van knooppunt naar knooppunt te wandelen. Pijlen wijzen de weg.

Kijk voor de mooiste wandelroutes op RoutesinUtrecht

Deel dit artikel