Voor de wandelaar is de herfst een heerlijk jaargetijde om eropuit te trekken. Vooral de dagen dat de - laagstaande - zon de herfstkleuren een prachtige glans geven zijn bijzonder. En laat je tevens betoveren door de talrijke paddenstoelen én de geur van het najaar tijdens je herfstwandeling.

Het weer kan natuurlijk wél wat wisselvalliger zijn dan in bijvoorbeeld de zomer, dus wees tijdens je herfstwandeling op alles voorbereid. Hieronder een aantal tips om goed voorbereid en met een goed gevoel op pad te gaan en te genieten van de geuren en kleuren van de herfst.

1. Regenkleding

Goede regenkleding mag vanzelfsprekend niet ontbreken tijdens je herfstwandeling. Een goede regenjas is licht van gewicht, neemt heel weinig ruimte in en is voor iedere wandelaar onmisbaar. Regenkleding is ook handig en fijn als het onverwacht wat frisser is dan gedacht. Een capuchon op je regenjas kan erg lekker zijn! Maak bij aanschaf de juiste keuze; laat je goed adviseren in een gerenommeerde buitensportwinkel. De medewerkers kunnen je er haarfijn vertellen waarom het ene model wél en het andere minder geschikt voor je is. 

2. Waterdichte schoenen

Ga in de herfst op pad met wandelschoenen die goed waterdicht zijn. Niets is zo vervelend dan dat je binnen de kortste keren loopt te soppen in je schoenen. Het is vaak wat natter in het najaar, zeker als je overwegend onverharde paden kiest. En… mocht je tijdens je wandeltochten een rugzakje meenemen, vergeet dan vooral niet je waterafstotende hoes mee te nemen.

3. Iets voor op je hoofd

Een laagstaand zonnetje in de herfst is erg mooi, maar kan ook knap lastig zijn. Iets op je hoofd – een pet of hoedje - kan je helpen. Dat geldt ook voor een zonnebril als je tegen de zon in loopt. En een muts is fijn als het frisser is dan je vooraf had gedacht...

4. Eten en drinken

Het is misschien een open deur, maar zorg altijd dat je genoeg te eten en – vooral ook – te drinken bij je hebt. Net als in de zomer moet je zorgen dat je vochthuishouding goed op peil blijft. Zo voorkom je uitdroging. Als je een bidon of thermosfles niet handig vindt om mee te nemen, dan kun je altijd kiezen voor een drinkzak of watertas, een drinksysteem in de vorm van een rugzakje, waarbij je met een slangetje kunt drinken op het moment dat je zelf wilt.

5. Powerbank voor navigatie en/of telefoon

Veel wandelaars wandelen tegenwoordig met de route op de telefoon of navigatiesysteem. In de herfst zijn de temperaturen normaal gesproken lager dan in de zomer en dus gaan de batterijen minder lang mee. Zorg ervoor dat je genoeg ‘peut’ hebt om je wandeltocht tot een goed eind te brengen. Een powerbank kan je hierbij helpen. Je gaat ook met een prettig idee op pad als je weet dat je telefoon of navigatiesysteem het blijft doen tot het eind van de wandeling.

Deel dit artikel