Nu we wat meer thuis zijn dan normaal is komt er vanuit Groningen een mooi en baanbrekend initiatief. De organisatie van TochtomdeNoord is namelijk voor al diegenen die graag in beweging zijn, bezig met de ontwikkeling van het ‘Pronkjewailspel’. Het spel is gebaseerd op het prachtige en populaire Pronkjewailpad in het hoge noorden.

Organisator Peter Velthuis: ‘Veel mensen zijn momenteel door het coronavirus noodgedwongen aan huis gekluisterd. De drang om te bewegen wordt dagelijks groter. Met het Pronkjewailspel proberen we te bereiken dat wandelaars in- en vlakbij huis in beweging komen, terwijl ze tegelijkertijd de mooiste plekjes van Groningen kunnen ontdekken.

Zou het bijvoorbeeld niet mogelijk zijn om Groningen virtueel te ontdekken d.m.v. DOE-opdrachten en tegelijkertijd te blijven bewegen?  We hebben al een Pronkjewailpad app en je kunt hiermee al digitaal stempelen. Als we hierin een aanpassing doorvoeren met DOE-opdrachten en de deelnemer moet zich bewegen (in huis) om zich virtueel te verplaatsen van stempelpost naar stempelpost, zou dat kunnen? Ja dat kan .... maar hoe ziet dat eruit?

De virtuele variant van het Pronkjewailpad beleef je door middel van van een app. De Pronkjewailpad app is er al, maar wordt nu uitgebreid met een aantal functionaliteiten. De app telt bijvoorbeeld aantal bewegingen van jou als deelnemer en bepaalt daarmee ook het aantal kilometers dat je hebt afgelegd. Bewegen kan binnenshuis bijvoorbeeld door traplopen, steppen, fietsen op een hometrainer en lopen op een loopband, fitnessoefeningen, tv-programma’s (Nederland in beweging bijvoorbeeld). Buitenshuis kun je een wandeling in de buurt maken, tuinieren of anderzins bewegen in de tuin.  Alle (combinaties van) bewegingen tellen mee, zolang je de app maar bij je draagt.

Vijf kilometer lopen op een loopband wordt bijvoorbeeld vertaald naar vijf kilometer wandelen op het Pronkjewailpad. Onderweg kom je als deelnemer - zoals ook in het echt - de welbekende stempelposten tegen. Je moet dan een vraag beantwoorden, een (leerzaam) spel spelen of een opdracht uitvoeren om je stempel en punten op je - digitale - stempelkaart te krijgen. Op deze manier leer je Groningen op een mooie (inter)actieve wijze kennen'.

De organisatie verwacht eind april-begin mei de eerste versie van het virtuele Pronkjewailspel in gebruik te kunnen nemen. Wil je meedoen? Geef het door via het speciale aanmeldingsformulier.

 

Deel dit artikel