voetverzorging wandelaars

Als wandelliefhebber zijn jouw voeten je belangrijkste gereedschap. Je voeten hebben het tijdens lange wandelingen zwaar te verduren, waardoor je last kunt krijgen van blaren of overbelastingblessures. Het is belangrijk om jouw voeten goed te verzorgen en zo problemen te voorkomen. Met de volgende tips hou je jouw voeten in optimale conditie.

Voethygiëne

Een goede voethygiëne begint bij de juiste basis. Voor het wassen van de voeten is het belangrijk dat er geen zeep gebruikt wordt maar enkel water en de voeten vervolgens goed af te drogen met een schone handdoek. Om de kans op voetschimmel te verkleinen droog je goed tussen je tenen. Het gebruik van zeep wordt afgeraden omdat dit de huid uitdroogt en de natuurlijke huidflora aantast. Gebruik dagelijks een verzorgende voetcrème en draag tijdens het douchen in zwembaden of kleedkamers altijd badslippers om schimmelinfecties te voorkomen. Daarbij helpt het ook om iedere dag schone sokken aan te trekken van katoen of wol, geregeld van schoenen te wisselen en de nagels regelmatig recht af te knippen ter voorkoming van ingegroeide teennagels. Af en toe kun je jouw voeten verwennen met een voetenbad verrijkt met essentiële olie. Maak jij gebruik van een elektrisch voetenbad? Vul de energievergelijker in om te controleren of jij kunt besparen op je energieverbruik.

Schoenen goed inlopen

Blaren kunnen je wandelplezier goed verpesten. Deze blaasjes ontstaan door teveel wrijving en druk op je huid, waardoor er vocht tussen twee huidlagen komt te zitten. Over het algemeen worden blaren veroorzaakt door de verkeerde sokken of te grote of te kleine wandelschoenen. Ook kunnen blaren ontstaan als je net nieuwe wandelschoenen hebt en deze nog in moet lopen. Doe dit geleidelijk en gebruik goede wandelsokken om de wrijving waar mogelijk te verminderen. Heb je toch blaren opgelopen? Het beste kun je deze laten uitdrogen en indien nodig afplakken met een blarenpleister. Doorprikken met een gesteriliseerde naald kan ook.

wandelnieuws voetverzorging 2 shutterstockNa een wandeling heerlijk de voetjes omhoog © foto Shutterstock

Voeten omhoog na het wandelen

Na een flinke wandeling over bijvoorbeeld een van de Lange-Afstand-Wandelpaden zijn je voeten vaak warm en wat opgezwollen. Om je voeten zo goed mogelijk te verzorgen valt het aan te raden om ze direct na een wandeling te wassen en je benen even omhoog te leggen. Dit stimuleert de afvoer van vocht en afvalstoffen. Het kan erg prettig aanvoelen om met je voet over een massagebal te rollen. Hiermee stimuleer je de bloedsomloop onder je voet, wat zorgt voor een sneller herstel na inspanning. Ook na een wandeling kan het heerlijk zijn om je voeten te verwennen met een voetmassage, een voetenbad met een olie of een bruistablet, een wisselbad of een verkoelende voetcrème.

Deel dit artikel