© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

Twee jaar achtereen zijn er in het Friese Nationaal Park De Alde Faenen jongen van de zeearend grootgebracht . In totaal vliegen er op dit moment drie van rond. Ze worden tevens waargenomen in het naburige natuurgebied De Grutte Wielen.

En ook de havik gaat goed hier, al had die het zwaar in 2018. Zeearenden en nijlganzen deden er alles aan om de havik uit het gebied te verdringen, wat uitmondde in hevige aanvallen en gevechten. In 14 uur tijd legden drie van de vier havikjongen het loodje.

Ook dit jaar hebben Vogelbescherming Nederland en It Fryske Gea camera’s geinstalleerd bij de nesten van de zeearend en de havik. Zo kun je de vogels live volgen via deze webcams. Dat kan dus weer behoorlijk spannend en enerverend worden. Vorig jaar zagen volgers de heftige strijd tussen beide roofvogels op hun nest in De Alde Feanen. Zowel havik als zeearend had dezelfde plek op het oog en streden hiervoor tot het bittere einde. Het leverde in ieder geval unieke beelden op! Nieuw dit jaar is een extra camera bij de plukplaats van de havik.

Voor natuur- en vogelliefhebbers is er een interessante tijd aangebroken, want je kunt je de komende periode 'live' verdiepen in het leven van de vogels. Behalve beelden van de havik en zeearend kun je nu - of in sommige gevallen binnenkort - meekijken in het leven van tal van andere vogels, zoals de bosuil, ooievaar, slechtvalk, koolmees, kerkuil, lepelaar, huiszwaluw, groene specht, ijsvogel en de spreeuw. Ga er maar eens fijn voor zitten en bezoek de website Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland. 

Deel dit artikel