© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

Wandelen in de ruimte is voor ons als 'huis-, tuin- en keukenwandelaars' de komende jaren waarschijnlijk niet weggelegd, maar voor twee vrouwelijke Amerikaanse ruimtevaarders wél. De twee, Anne McClain en Christina Koch, gaan op 29 maart samen wandelen in de ruimte om onderhoud te plegen buiten het internationale ruimtestation ISS.

De ruimtewandeling gaat volgens de NASA circa zeven uur duren. De hele operatie is overigens een vrouwenaangelegenheid, want ook de vluchtleiding is dan in handen van een vrouw. De gezamenlijke dames schrijven daarmee geschiedenis, want dit kwam nooit eerder voor. En toeval of niet, dit alles valt samen met ‘de maand van de vrouwengeschiedenis’ in de USA.

Anne en Christina zijn overigens niet de eerste vrouwen die een ruimtewandeling maken. In ruim 50 jaar ruimtevaart zijn er al zo’n 60 vrouwen in de ruimte geweest (tegenover een kleine 500 mannen). De eerste vrouw in de ruimte was de Russin Valentina Teresjkova, maar door haar werd er nog niet gewandeld. Dat gebeurde wel in 1984, toen Svetlana Savitskaja de primeur had als eerste ‘in-de-ruimte-wandelende’ vrouw. Dat er nu twee vrouwen zijn die dat samen mogen doen zonder mannelijk gezelschap is wél de eerste keer. Tot op heden was er altijd een man bij als er in de ruimte werd gewandeld.

Bron: Leeuwarder Courant

Deel dit artikel