- Nieuws -
Weet je nog tijdens de lockdown, toen iedereen leek te gaan lopen? Nu sportscholen en andere vormen van entertainment weer open zijn, heb je misschien je wandelregime weer verminderd. Doe dat niet, want wandelen is zo goed voor je!
Het is natuurlijk niet zo intens als HIIT of krachttraining en je hart gaat er niet zo snel van kloppen als van hardlopen, maar wandelen heeft een scala aan gezondheidsvoordelen. Hierdoor hoef je mogelijk volgend jaar helemaal geen gebruik te maken van je zorgverzekering 2022!
Sinds de jaren 70 is ‘no pain, no gain’ het alomtegenwoordige motto van de fitnessbranche. Het idee: als je jezelf niet tot het uiterste drijft, werk je niet hard genoeg. Hoewel dat soort intensieve trainingen geweldig zijn om de conditie aanzienlijk te verbeteren, is het niet altijd lang vol te houden. Hard trainen op dagelijkse basis kan het risico op blessures, vermoeidheid en zelfs een drop-off in interesse vergroten. De polis die je hebt afgesloten via zorgverzekeringen vergelijken zul je dan dus zeker wel nodig hebben. Aan de andere kant is ‘low impact steady state cardio’ (LISS) nog steeds geweldig voor de gezondheid van het hart en je kunt het elke dag doen. In feite beweerde een onderzoek uit 2013 dat stevig wandelen de gezondheid van je hart net zo goed kan helpen als hardlopen.
Gepubliceerd in het tijdschrift Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology van de American Heart Association vergeleken onderzoekers gegevens uit twee onderzoeken van 33.060 hardlopers en 15.045 wandelaars. Wandelaars ervaarden grotere gezondheidsvoordelen dan hardlopers: het risico op een eerste keer hoge bloeddruk daalde met 7,2%, tegen 4,2% voor hardlopers. En dit terwijl het cholesterolrisico met 7% werd verlaagd voor wandelaars, vergeleken met 4,3% voor hardlopers. Beiden hadden hetzelfde risico op eerste diabetes met 12%.
Wandelen en hardlopen vormen een ideale test voor de gezondheidsvoordelen van wandelen met matige intensiteit en hardlopen met hoge intensiteit. Dit omdat dezelfde spiergroepen en dezelfde activiteiten bij een verschillende intensiteit betrokken zijn. Mensen zijn vaak op zoek naar excuses om niet te hoeven sporten, maar nu hebben ze door het eerdergenoemde onderzoek een duidelijke keuze om te rennen of te lopen en zo te investeren in hun toekomstige gezondheid.
In een rapport met bevindingen uit meerdere onderzoeken ontdekten onderzoekers bovendien dat wandelen het risico op cardiovasculaire gebeurtenissen met 31% verminderde en het risico op overlijden met 32%. Deze voordelen kwamen even vaak voor bij mannen als bij vrouwen en krijg je al door slechts 9 kilometer per week af te leggen met een snelheid van 3 kilometer per uur. Als je 10.000 stappen per dag loopt, leg je 8 kilometer per dag af. Je hoeft helemaal niet ver te gaan om de cardio-beschermingen te krijgen. Mensen die langere afstanden liepen of sneller liepen (of beide) ervaarden de grootste vermindering van het risico op hart- en vaatziekten. Aan de hand van deze studie kun je dus concluderen dat je voor je gezondheid het beste lange afstanden kunt wandelen met een relatief stevig tempo.