© foto George Huitema

Het Pronkjewailpad-seizoen is bijna afgelopen. Sommige wandelaars proberen nog de laatste etappe(s) te lopen; anderen kijken al tijden uit naar 6 november 2021. Dan vindt namelijk de Camino Groningen - de jaarlijkse slotetappe – plaats, waarbij tevens de huldiging van onze 'helden van het Pronkjewailpad' plaatsvindt.

Deze happening is inmiddels uitgegroeid tot een ware traditie; een evenement waar je zeker bij wilt zijn…

De Camino Groningen start dit jaar vanaf de Walfriduskerk in Bedum, met de alombekende 11e-eeuwse kerktoren schever staat dan de toren van Pisa (hij hangt 4.18 graden uit het lood, versus 3,97 van Pisa)! De Walfriduskerk functioneerde tot 1594 als Pelgrimsoord, waardoor Bedum een waar pelgrimsparadijs was. Het maakt deze locatie des te geschikter voor het populaire slotakkoord van het Pronkjewailpad-seizoen.

Wie was Walfridus?

Walfridus was een boer die in de jaren 950 tot 1000 leefde. De kerstening van de Ommelanden kwam toen op gang terwijl de heidense Noormannen het gebied teisterden. Walfridus was al bekeerd en hij maakte - omdat er in zijn dorp geen kerk was -  dagelijks, samen met zijn godsdienstige zoon Radfridus, een voettocht naar het grote dorp Groningen om te bidden in de de Sint Maartenskerk (nu de Martinikerk).

wandelnieuws martinikerk shutterstock

De Martinikerk in Groningen © foto Shutterstock

Voor zijn dagelijkse voettocht naar Groningen moest hij, ter hoogte van Noorderhoogebrug, een doorwaadbare plaats in de rivier de Hunze oversteken. Dat maakte deze tocht nogal lastig en daarom bouwde hij daar een brug om zijn kerkgang te vergemakkelijken. De spoorbrug over het Van Starkenborghkanaal, de Walfridusbrug, is later naar deze brug vernoemd.

Route Camino Groningen 2021

Behalve vroom was Walfridus ook een boer met vooruitziende blik. Om de landerijen en de veenwouden rond Bedum te kunnen ontginnen legde hij er de Wolddijk aan. Zo kon hij het naar dit laaggelegen gebied toestromende water tegenhouden. Zo kon het zompige gebied veranderen in landbouwgrond, wat later de opmars van Bedum zou betekenen. De Wolddijk is inmiddels één van de oudste dijken van Nederland.

De route van de Camino Groningen lopen de ‘helden van het Pronkjewailpad’ letterlijk in de voetsporen van Walfridus”: ze passeren onder andere de Wolddijk, lopen over de Walfridusbrug en finishen o.a. in de Martinikerk in Groningen. En mocht je één van de routes van het Pronkjewailpad (noord, oost of zuid) hebben uitgelopen en dit nog niet hebben doorgegeven: dan kan je je nog opgeven tot en met 31 oktober via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wil je alvast in de stemming komen? Bekijk dan onderstaande compilatie van de Camino Groningen 2018.

Deel dit artikel