watermolen, wandelen, geul, wijlre
Watermolen aan de Geul bij Wijlre © foto Shutterstock

Uit een bezoekersbelevingsonderzoek, dat Natuurmonumenten in samenwerking met MarketResponse deed, is gebleken dat het Geuldal in Zuid-Limburg erg veel waardering krijgt van bezoekers. In totaal 267 respondenten gaven het Geuldal gemiddeld een 8,7 als rapportcijfer.

Van alle onderzoeken bij Natuurmonumenten in heel Nederland kreeg alleen Schiermonnikoog eerder een hoger cijfer, namelijk een 8,8.

De bezoekers van het Geuldal zijn voor 93% wandelaars en die komen er vooral voor de ontspanning, natuur en cultuurhistorie. De deelnemers zijn uitermate tevreden over de kwaliteit van de (wandel)paden en de uitgezette routes. Er wordt vooral genoten van het afwisselende, natuurrijke landschap met heuvels, uitzichten en het riviertje de Geul.

Toch zijn er ook nog verbeterpunten: Op sommige plekken worden bankjes gemist en ook de sanitaire voorzieningen kunnen beter. Dit laatste heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat in verband met Covid-19 de horeca dicht was op het moment van het onderzoek.  

De ervaringen om door de weilanden tussen Mechelen, Epen en Vijlen te lopen worden hogelijk gewaardeerd: de stegelkes (draaihekjes) zijn favoriet, maar als er direct prikkeldraad naast zit waar je met je jas aan blijft hangen wordt dat als ‘minder leuk’ ervaren.

Natuurmonumenten gaat naar aanleiding van dit onderzoek de banken in het Geuldal inventariseren en bekijken waar er eventueel nog mooie plekken zijn voor een extra bankje.

Bron: Natuurmonumenten

 

overnachten banner duinen

Deel dit artikel