Foto: CRT Bourgogne-Franche-Comté
Foto: CRT Bourgogne-Franche-Comté

Een groot aantal wandelingen in het Jura-gebergte in Frankrijk is nu ook als app te downloaden. Zo zijn de Frans-Zwitserse smokkelroutes te bewandelen via de smartphone. De Jura staat bekend om ongerepte natuur, meren, watervallen, bergkammen en uitzichten.

De glooiende hellingen van het massief zijn ideaal voor een wandeling in de natuur met het gezin en de moeilijkere trajecten vormen een uitdaging voor sportieve wandelaars.De Smokkelroutes (les chemins de la contrebande), de Merenroute of de legendarische Grand Colombier bieden wandeltochten door afwisselende  landschappen. De beste wandelingen zijn verkrijgbaar via apps op uw smartphone: de Frans-Zwitserse smokkelroutes.

Er zijn drie thematische wandelroutes, geïnspireerd op de lokale geschiedenis: ‘L’Orlogeur’ , ‘le Colporteur’ en ‘la Bricote’. Deze routes zitten vol met puzzels en ‘rollenspellen’ om de geheimen van de geschiedenis van de smokkelaars te ontrafelen. De 60 kilometer van ‘l ’Orlogeur’ (horlogemaker) zijn verdeeld in 5 etappes die Morteau verbinden met La Chaux-de-Fonds in Zwitserland. De terugreis is af te leggen per trein over het lijntje van de klokkenmakers. Deze route biedt de kans om bijzondere plaatsen te bewonderen zoals de ‘Saut du Doubs’ (waterval) en zijn bekkens of om de musea te ontdekken, die gewijd zijn aan de klokkenmakers of de geschiedenis van de horlogemakers, in de steden Morteau, Villers-le-Lac, Le Locle of La Chaux-de-Fond. Een themaboekje voorziet de wandelaars van alle informatie, anekdotes en details. Meer informatie is ook te vinden op de site.

Deel dit artikel