Op zaterdag 30 juni vindt de achtste Open Tuinendag Utrecht plaats. Het is dan mogelijk om te wandelen door meer dan vijftig particuliere tuinen en pandhoven in en rond de Utrechtse binnenstad.

De meeste tuinen die op 30 juni worden opengesteld zijn gewoonlijk niet openbaar toegankelijk. Verscholen achter de muren en huizen in en rond de binnenstad liggen de Utrechtse stads- en binnentuinen: oases van rust met vaak verrassende tuinarchitectuur. De Open Tuinendag is de gelegenheid om deze bijzondere plekken te bezoeken. Voor de liefhebbers is er veel keuze: grote tuinen, kleine tuinen, hofjes, pandhoven van kerken en kloosters, sober aangelegde tuinen en tuinen met beelden en vijvers. Alle tuinen zijn uniek en bieden vaak een blik op de omringende bebouwing.  

Dit jaar is een aantal nieuwe, nog niet eerder opengestelde tuinen opgenomen, waaronder vier tuinen achter de 19de eeuwse panden Maliebaan 12 tot en met 18. Bijzonder is dat deze tuinen in elkaar overlopen, maar toch zeer verschillend zijn: van traditionele landschapstijl tot strak ingericht en modern, maar ook met beelden en buxushagen. Ook nieuw is Herenstraat 17, waar bij de tuinaanleg een middeleeuwse zinkput werd ontdekt.

Het programma van de Open Tuinendag biedt volop mogelijkheden om een dag door de Utrechtse binnenstad te wandelen. De tuinen liggen op loopafstand van elkaar en een horecagelegenheid is nooit ver weg. In een aantal tuinen vinden muziekoptredens plaats of worden rondleidingen gegeven. In de tuin van de Volksuniversiteit (Nieuwegracht 41) geven Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en de gemeente Utrecht uitleg over het 'waterproof' maken van de tuin.

Na afloop van de Open Tuinendag wordt om 17.15 uur in de Regentenzaal van het Bartholomeus Gasthuis een concert aangeboden in samenwerking met het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht. Dit concert is voor passe-partouthouders gratis. Passe-partouts zijn te verkrijgen via de site  of het kantoor van  VVV-Utrecht.

Deel dit artikel