Nordhessen Schloss Berlepsch - © foto Schloss Berlepsch
Nordhessen Schloss Berlepsch - © foto Schloss Berlepsch

De Werra-Burgen-Steig in Hessen is een aaneenschakeling van pure wandelhighlights, als parels aan een snoer. Als je een bijzondere natuurbelevenis wilt combineren met een boeiende tijdreis naar voorbije eeuwen, dan vindt je op de gecertificeerde kwaliteitswandelroute Werra-Burgen-Steig Hessen X5H een waar wandelparadijs.

Langs deze gevarieerde 133 km lange route vind je imposante burchten en ruïnes en schilderachtige vakwerksteden. Verder een veelheid aan botanische bijzonderheden en schitterende uitzichten op de landschappen van het geo-natuurpark Vrouw Holle-land. Vooral in in de herfst laat die zich van een heel romantische kant laten zien…

De tocht begint in de ‘drierivierenstad’ Hann. Münden. Daar, waar de Fulda en de Werra zich samenvoegen tot de Weser, zijn de bonte vakwerkstraatjes de opmaat voor een onvergetelijk wandelavontuur. Na zo'n 21 km kom je aan bij slot Berlepsch, het eerste highlight van deze wandelroute. Het slot torent hoog boven het dal uit en doet denken aan sprookjes en sagen uit lang vervlogen tijden. Het volgende doel is de universiteitsstad Witzenhausen, waar indrukwekkende vakwerkgevels en de Duitse tropische kas erop wachten door je ontdekt te worden.

Daarna vervolg je de wandeling langs de goed bewaard gebleven Jugendburg Ludwigstein - waar begin 20e eeuw de wieg van de Duitse jeugdbeweging stond - en de kuurstad Bad Sooden-Allendorf. Met het historische gradeerhuis en de Werratal Therme is Bad Sooden-Allendorf is dit de ideale plek om - na de sportieve uitdagingen van de afgelopen dagen - een wellnesspauze in te lassen en je optimaal te ontspannen. Weer aangesterkt, wandel je door de stille bossen van de Hessische Schweiz en bereik je uiteindelijk de volgende vakwerkparel Eschwege. Hier kan in de oude binnenstad het voormalige landgrafelijke slot met de Dietemannturm en de Sophiengarten bezichtigd worden.

De Werra-Burgen-Steig doorkruist met regelmaat beschermde natuurgebieden met de bijbehorende zeldzame planten en dieren. Deze biologische rijkdom heeft de regio te danken aan haar ligging in het voormalige Duits-Duitse grensgebied. Doordat dit gebied langs de grens niet door mensen werd gebruikt of bewerkt, konden hier soorten overleven die elders zijn verdwenen. Deze ‘Grüne Band’ is daarom een unieke schat van de natuur, die onderweg steeds weer op je pad komt.

Na 133 km en ontelbare indrukken is de Tannenburg bij Nentershausen bereikt, een passende finish voor de Werra-Burgen-Steig Hessen. In het burchtrestaurant kan je jezelf -  als vorstelijke beloning voor de gedane inspanning - trakteren op een middeleeuws feestmaal. Met wat geluk kan je de burcht op een event-dag bezoeken, een dag waarop op in- en om de ‘levende burcht’ de smid, de bakker en de pottenbakker hun ambacht aan je demonstreren.

Meer informatie over de Werra-Burgen-Steig vind je op de website van Hessen Tourismus.

Deel dit artikel