N70 route Berg en Dal
Stuwwal Berg en Dal © foto Ministerie van Beeld

Je hoeft niet naar verre oorden te reizen om heerlijk te kunnen wandelen. In de gemeente Berg en Dal, gelegen in het Rijk van Nijmegen, kun je heerlijk wandelen met tóch dat buitenlandse gevoel. De regio staat niet voor niets bekend als Ons Binnenste Buitenland! De Berg en Dalse Kroegjesroute leidt je langs de mooiste wandelgebieden.

Genieten van de prachtige natuur, lekker wandelen en dan neerstrijken bij één van de meest bijzondere cafés of hotels? Dat kan in Berg en Dal. De Berg en Dalse Kroegjesroute is een enthousiaste samenwerking tussen 9 supergezellige ‘kroegjes’ en ‘herbergen’. Deze zijn met elkaar verbonden via prachtige en zeer gevarieerde wandelroutes. In totaal biedt de route 300 km wandelplezier. Er zijn korte wandelingen vanaf 3,5 km, maar ook wandelingen waar je de hele dag over kunt doen. Het rivierenlandschap biedt vlak landschap met water, uiterwaarden en polder. En in de bossen van de heuvelrug kun je letterlijk Berg en Dal ervaren.

wandelnieuws bergendal 1 marja hakoerjpg

Wandelen rondom de Duivelsberg © foto Marja Hakoer

Hoe werkt het?

Je start bij het ene kroegje en wandelt naar het volgende kroegje en dan, via een andere route, weer terug. Maar je kunt ook kiezen om de kroegjes met elkaar te verbinden en grotere wandelingen te maken. Waar je ook loopt, het is in ieder seizoen volop genieten van de natuur en het prachtige landschap. Bij een aantal ‘kroegjes’ is het ook mogelijk te overnachten. De routes zijn gratis verkrijgbaar bij de aangesloten kroegjes of te downladen op de website van de Berg en Dalse Kroegjesroute en via de gratis IZI Travel app.

Wat Berg en Dal Ons Binnenste Buitenland maakt

Het landschap van Berg en Dal ligt ingeklemd tussen de Maas en de Waal. Het mooie rivier- en heuvellandschap gecombineerd met cultuurhistorie en wijnbouw, maakt van Berg en Dal een uniek wandelgebied. Het bijzondere landschap heeft zijn ontstaan te danken aan rivierafzettingen in de ijstijd. De relatief grote hoogteverschillen zorgen voor prachtige vergezichten en afwisselende landschappen met loof- en naaldbossen, akkers, weilanden, lieflijke dorpjes en uitgestrekte struinnatuur in natuurontwikkelingsgebieden. Dankzij de heuvels en de bijzondere grondsoort is Groesbeek en omgeving de bakermat van prachtige wijnen in Nederland. In hét Wijndorp Groesbeek vind je het Nederlands Wijnbouwcentrum waar je Groesbeekse wijnen kunt proeven en kopen. Lang verhaal kort: in Berg en Dal ervaar je Ons Binnenste Buitenland. Heuvels zijn er meer in Nederland, polders en wijngaarden ook, maar het ensemble komt zelden voor. Een inspirerende film over Ons Binnenste Buitenland kan je hieronder bekijken.

Meer wandelroutes

Berg en Dal is bekroond met de titel Wandelgemeente van het jaar 2020. Je vindt in Berg en Dal afwisselende wandelroutes. Wat dacht je bijvoorbeeld van wandelen over boerenlandpaden? Of loop de Wijnwandeling Groesbeek, verkozen tot Mooiste wandeling van 2019. Minder goed ter been of op pad met de kinderwagen? Ontdek de toegankelijke routes in het Rijk van Nijmegen én alle locaties met extra aandacht voor toegankelijkheid op deze website.

wandelnieuws bergendal strandje bij de waal rechten visit arnhem nijmegen i.s.m. ministerie van beeld

logo bend wvhj 2020 achtergrond cmykStruinen langs de Waal © foto Ministerie van Beeld

Welkom in Ons Binnenste Buitenland!

Meer informatie en inspiratie?

Kijk op de speciale wandelpagina’s van Visit Nijmegen.

 

overnachten banner bed shutterstock

Deel dit artikel