Eén van de leukste dingen van het hebben van een hond is misschien wel samen wandelen. Zeker nu het herfst is en de bomen mooi rood, geel en goud kleuren, is een wandelen met zo’n vrolijke viervoeter naast je in één woord: heerlijk. Er zijn mensen die er een hond voor lenen.

Honden aan de lijn

In veel natuurgebieden zijn honden welkom. In de regel geldt dat honden altijd aan de lijn moeten. Waar een hond los mag, de zogenaamde hondenlosloopgebieden, staat duidelijk met borden aangegeven. Veel paden binnen het wandelnetwerk in Utrecht gaan echter ook over particuliere grond, bijvoorbeeld bij een boer door de weilanden. Daar zijn honden, in verreweg de meeste gevallen, niet welkom. Honden verstoren het vee en poepen op plaatsen waar de landeigenaar dat liever niet heeft.

wandelnieuws hondenroutes stel wandelen met hond herfst

Leuk voor hond én baas

De vraag blijft dan natuurlijk: waar in de provincie Utrecht kun je nu lekker wandelen met je hond? Waar heb je ruimte en gelegenheid om je hond te laten rennen? Of misschien wil je wel wandelen met je hond, maar juist geen andere loslopende honden tegenkomen. Gelukkig vind je in de provincie Utrecht meer dan genoeg mooie wandelgebieden waar je lekker met je hond op pad kunt. RoutesinUtrecht heeft 4 leuke wandelroutes voor baas én hond op een rij gezet.

Rondje Portengen (7 km)

In de gemeente Stichtse Vecht, bij het dorpje Nieuwer ter Aa, ligt het recreatiegebied Bosdijk. Op Bosdijk is een gedeelte waar de hond los mag lopen, op de overige gebieden moet de hond aan de lijn. De wandelroute Rondje Portengen start vanaf Bosdijk en voert door het open veenweidegebied. Deze natuurwandeling is voor hond en baas een heerlijke route om een frisse neus te halen. Wel aan de lijn dus, maar met de mogelijkheid om lekker los te spelen in het hondenlosloopgoedbied.

Wandelroute Landgoed Groeneveld (2,5 of 4,5 km)

Voor cultuurhistorisch erfgoed, gelegen in prachtige bossen moet je in Baarn zijn. Bijvoorbeeld op het Landgoed Groeneveld waar je het kasteel Groeneveld vind met een mooie tuin waar twee korte, maar leuke wandelroutes zijn uitgezet. Ook hondenbezitters kunnen hier goed uit de voeten. In een groot deel van het park mogen honden namelijk los. Dus hou je van kastelen, wil je graag lekker wandelen én het liefst met je trouwe viervoeter? Say no more!

wandelnieuws wandelroute laarsenberg

Wandelen op de Laarsenberg

Wandelroute Laarsenberg (4,6 km)

Helemaal in het oostelijk deel van de provincie Utrecht, bij Rhenen, ligt de Laarsenberg. De Wandelroute Laarsenberg is bij uitstek geschikt voor een prachtige herfstwandeling én op de Laarsenberg mogen honden los. Mits ze onder appèl staan natuurlijk. Aan de rand van het bos en langs de akkers moeten honden wel aan de lijn om zo de akkervogels te beschermen. Een beetje klimmen hoort er trouwens wel bij wanneer je de Laarsenberg opwandelt, maar dat maakt deze route des te leuker. 

Wandelroute Broekhuizen (3,3 km)

In de boswachterij Leersum, ook op de Utrechtse Heuvelrug, ligt Parc Broekhuizen. Wandelroute Broekhuizen is een korte wandeling van 3,3 km over het landgoed. Deze wandelroute van Staatsbosbeheer voert over kronkelige paden en historische beukenlanen en je hond mag hier aangelijnd mee. Er is ook een korte wandeling van 2,4 km over het landgoed. Die gaat geheel over verharde paden en is daarom ook geschikt voor mindervaliden of kinderwagens.

wandelnieuws wandelen parc broekhuizen jurjen drenth en hetty van ooijen

Bij Parc Broekhuizen kan je prachtig wandelen © foto Jurjen Drenth en Hetty van Ooijen

Meer wandelen in Utrecht

Meer leuke wandelroutes voor hond én baas vind je op de website van Routes in Utrecht. Andere wandelroutes, van lange natuurwandelingen tot korte ommetjes geschikt voor kinderen, vind je ook op deze website. Je kunt je daar ook opgeven voor de maandelijkse nieuwsbrief, speciaal voor routes in de provincie Utrecht.

Deel dit artikel