Wandelen over Heidestein © foto Aniek Rooderkerken

De heide staat weer in bloei! Sterker nog, de heide is nu op zijn mooist. Zo rond half september vlakt de bloeiende heide al af qua kleur, dus dit is hét moment om een mooie heidewandeling te maken.

Het Routebureau Utrecht zette een paar mooie wandelingen in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug op een rij. Hier kun je volop genieten van de paarse pracht.

Wandelroutes over de heide

Op het open veld van Heidestein kun je prachtig uitkijken over de heide. Bij de Wandelroute Heidestein (4,5 km) wisselen mulle zandvlakten, uitgestrekte heidevelden en groen naaldbos elkaar af. Met wat geluk zie je grazende heideschapen die de heide open houden. Verscholen in de bossen ligt ook het landgoed Heidestein. Bij het oude theehuis maakt de wandelroute een lus om een helderblauwe vijver. Hiervoor moet je een paar trappen op en af lopen, maar het uitzicht maakt dit meer dan goed. Niet veel later spat op Groot Heidestein de paarse heide je tegemoet. Onderweg kom je volop bankjes tegen voor een welverdiende tussenstop.

wandelnieuws wandelroute heidestein 2 aniek rooderkerken

Heidestein © foto Aniek Rooderkerken

Spot watervogels en heide

De rondwandeling rond de Leersumse Plassen brengt je over de heide en door het bos van boswachterij Leersum. Vergeet niet je verrekijker mee te nemen. Bij de vogelkijkhut Leersumse Veld kun je in alle rust watervogels spotten. Wie weet zie je wel een kuifeend, of zelfs een ijsvogel. Wees niet bang om op het open veld van de wandelroute af te wijken - natuurlijk alleen over de officiële wandelpaden. Zo kun je dichter bij het water lopen en pak je net nog wat meer kansen mee om de heide te zien. Wil je iets verder wandelen, dan kun je de route verlengen met een deel van de route Breeveen (7,5 km) of de route Leersumse Veld (10,5 km).

wandelnieuws wandelroute leersumse plassen 1 aniek rooderkerken

Leersumse Veld © foto Aniek Rooderkerken

Glooiende wandelpaden

De naam van de wandelroute Tussen Rug en Rijn (3,8 km) doet de locatie al vermoeden. Op de grens van de Utrechtse Heuvelrug en de uiterwaarden van de Rijn kun je heerlijk wandelen in natuurgebied Plantage Willem III. Op de Remmerdense Heide tussen Elst en Rhenen merk je dat je op de Heuvelrug bent, want hier wandel je door een zacht glooiend landschap. Onderweg kom je misschien nog gallowayrunderen of konikpaarden tegen. Zij begrazen het gebied waardoor het landschap halfopen blijft en heide volop de ruimte krijgt om te groeien.

wandelnieuws wandelroute leersumse plassen 2 aniek rooderkerken

Wandelen op de Utrechtse heide © foto Aniek Rooderkerken

Langs een voormalige boswachterswoning

Tijdens Wandelroute Smidsput (6,0 km) verken je de bossen en het heidegebied van de boswachterij Austerlitz. In augustus en september laat de bloeiende heide zich hier van zijn mooiste kant zien. Er is meer te zien, want tijdens het lopen ontdek je ook de voormalige boswachterswoning van de boswachterij Austerlitz, de Smidsput en de Put van Wallenberg. Even uitrusten na de route kan bij TOP Beauforthuis. Hier starten ook de routes Marmontberg (4,6 km) en Kozakkeput (12 km), dus de fanatieke wandelaar kan na de koffiestop nog een extra lus maken.

Droogte

Ben jij al op de heide geweest, dan is het je misschien opgevallen. De aanhoudende droogte heeft een grote impact op de natuur en ook op de heide laat de droogte zijn sporen na. De plant heeft voldoende water nodig om goed tot bloei te komen. Nu dat water er niet is, zie je meer kale plekken op de heide, de bloei is niet zo uitbundig als in andere jaren en de paarse kleur is iets minder intens. De heide kan dus wel een goede plensbui gebruiken.

wandelnieuws wandelroute leersumse plassen 3 aniek rooderkerken

© foto Aniek Rooderkerken

Zoek de rustige momenten op

Ga jij de komende weken op pad? Zeker op zonnige weekenddagen kan het druk zijn op de Utrechtse heide. Wil je weten op welke momenten je in alle rust kunt wandelen? Dan bekijk je de Druktemonitor Utrecht. Op deze kaart kun je in één oogopslag zien waar het druk of rustig is. Grijp je kans en ga eens op een rustiger moment op pad, bijvoorbeeld wanneer de heide extra mooi is in de ochtendnevel of tijdens het gouden uur in de middag. Let wel op dat je in de meeste natuurgebieden tot zonsondergang in het gebied mag zijn. Op een gegeven moment zul je je toch echt los moeten rukken van het prachtige landschap. Maar gelukkig is er morgen weer een nieuwe dag om een andere wandelroute in Utrecht te ontdekken.

Deel dit artikel