wandelen scholtenpad winterswijk

Het Nationaal Landschap Winterswijk: eindeloos struinen over verlaten landweggetjes, door een kleinschalig en afwisselend coulisselandschap, waar je na elke bocht weer verrast wordt door een ander schilderachtig tafereel. De prachtige omgeving van Winterswijk weet wandelaars steeds weer te verwonderen.

Uitgestrekte glaslanden die overgaan in kleinschalige essen, dichtbegroeide houtwallen, eeuwenoude bossen en unieke hoogveengebieden vormen een afwisselend decor voor een heerlijke wandeling.

Nationaal Landschap

De tot Nationaal Landschap bekroonde omgeving van Winterswijk bestaat uit een unieke streek van maar liefst 22.000 hectare, met diverse natuurgebieden die een thuis vormen voor vele bijzondere bomen-, planten- en dierensoorten. De gemeente Winterswijk, zeer geliefd onder wandelaars, draagt dan ook met trots het predicaat Wandelgemeente van het jaar 2020. Deze streek is bij uitstek geschikt om te voet te ontdekken. Er is zoveel te zien! De rust, de ruimte, de eindeloze wandelmogelijkheden en de fijne accommodaties in de omgeving maken Winterswijk tot een fantastische bestemming voor een meerdaagse wandelvakantie.

Het Scholtenpad

Het Scholtenpad biedt de wandelaar een zeer uitgebreide route rondom Winterswijk en haar prachtige buitengebied. Deze lange afstandswandelroute is in totaal 103 kilometer lang en bestaat uit vier lussen die samenkomen in het hartje van Winterswijk. Het streekpad loopt zoveel mogelijk over onverharde wegen en is verder onderverdeeld in acht dagwandelingen met afstanden variërend van 17 tot 23 kilometer. Het Scholtenpad dankt haar naam aan de vroegere eigenaren van de karakteristieke scholtenboerderijen, die met hun pachters en knechten een grote stempel hebben gedrukt op het ontstaan van dit gebied. Houtwallen, essen, bossen, beekjes, molens en landgoederen werden door hen ingericht en onderhouden, met het prachtige, kleinschalige en afwisselende coulisselandschap als resultaat.

wandelnieuws scholtenpad wegwijzer

De route in vogelvlucht

De verschillende etappes van het Scholtenpad voeren de wandelaar door de fraaie buurtschappen van Winterswijk en enkele nabijgelegen dorpen. De route brengt je van het gemoedelijke Winterswijkse marktplein, door de buurtschappen het Woold en Miste, naar het karakteristieke  boekenstadje Bredevoort. Vervolgens loop je richting de dorpskern van Lievelde langs de hoogveengebieden naar kerkdorp Meddo, waar je ter hoogte van de Beurzerbeek geelgorzen en ijsvogels kunt spotten. Door het bosrijke landschap van buurtschappen Huppel, Henxel en Ratum voert het Scholtenpad je langs de geologisch interessante Winterswijkse steengroeve, waar nog altijd kalksteen wordt gewonnen.

wandelnieuws steengroeve met kalklagen ronrensinkDe oude steengroeve © Ron Rensink

Via de buurtschap Kotten wandel je door het prachtige hoevelandschap naar de Borkense Baan, de voormalige spoorlijn die Winterswijk vroeger verbond met Duitsland. Langs het vervallen tracé vind je eeuwenoude bossen, heidevelden en vennen. Via het Woold en Miste doet het Scholtenpad tot slot de buurtschap Corle aan, waarna je weer terug wandelt naar het sfeervolle centrum van Winterswijk. Voor wandelliefhebbers is het Scholtenpad een onvergetelijke lange afstandswandeling, waarbij je het Nationaal Landschap Winterswijk op unieke wijze beleeft. De fijne overnachtingsmogelijkheden van de vele gastvrije accommodaties in de omgeving, maken je wandelvakantie compleet.

Wandelweekend Winterswijk

In het eerste weekend van oktober hebben wandelaars alle reden om naar Winterswijk te komen. Niet alleen vindt dan de landschapsmarathon plaats, maar ook zal Winterswijk in het teken staan van het driedaagse wandelfestijn Wandelweekend Nationaal Landschap Winterswijk. Wandelaars hebben keuze uit diverse wandelingen van 10, 15 of 20 kilometer, die dagelijks vanaf een andere locatie starten.

Meer weten?

Wil je meer weten over het Scholtenpad, het Wandelweekend Nationaal Landschap Winterswijk of de verblijfsopties in de omgeving?
Neem dan contact op met het VVV Inspiratiepunt of kijk op de website en laat je verrassen door de vele mogelijkheden.

Deel dit artikel