- Nieuws -
In het westen van Westerwolde vind je het dorp Wedde. Je kunt daar maar liefst drie routes wandelen! Heb je zin in een langere wandeling? Dan kun je deze routes heel goed combineren. Deze editie nemen we je mee naar ‘Driestromenland Wedde’. Je maakt eerst een rondje om de eeuwenoude Burcht. Daar waar Nederland is ontstaan!
Het begin van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
In 1568 werd de slag bij Heiligerlee voorbereid op de burcht van Wedde. Daar begon de opstand tegen Filips II van Spanje. De strijd, onder leiding van Willem van Oranje, leidde tot de stichting van vestingsteden als Bourtange en Oudeschans. In 1593 kreeg Willem Lodewijk het gebied definitief in handen. Dat was het begin van de latere Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
Wandelroute 3: Driestromenland Wedde (6,5 km)
Geschiedenis van de burcht in Wedde
De Addinga’s Egge Addinga begon in 1361 met de bouw van de burcht. De Addinga’s voerden een schrikbewind en Egge I werd in 1391 vermoord. De verhouding tussen de Westerwolders en de Addinga’s bleef moeizaam. In 1475 werd Egge II pal voor de burcht door een woedende menigte gelyncht. Daarna woonden er drosten in de burcht en werd er recht gesproken.
Vesting
Aan het eind van de 16e eeuw waren er bij de burcht heksenprocessen. Negentien vrouwen kwamen op de brandstapel. Kort daarna kocht de stad Groningen de ‘heerlijkheid Westerwolde’. En ook de burcht in Wedde. De stad Groningen was 180 jaar lang de eigenaar. In die tijd werd de burcht versterkt tot een echte vesting. Toch wist de bisschop van Münster, Bernard van Galen, de burcht in 1665 te veroveren. Hij brandde het halve dorp plat. In 1828 wilde de raad van Groningen de burcht afbreken. Maar dat werd voorkomen omdat notaris Koning uit Bellingwolde het gebouw kocht.
Kinderhotel
Op dit moment is de burcht een kinderhotel. Hier verblijven kinderen die niet zelf op vakantie kunnen. De burcht is voor iedereen toegankelijk. Je kunt een bezoek brengen aan het museum. Of door de tuin wandelen.
Giezelbaarg
Tijdens de wandeling kun je, als je dat wilt, langs de meanderende Westerwoldse Aa lopen. Je komt dan uit bij de Giezelbaarg (Geselberg). Daar staan een gedenksteen en bankje. De Giezelbaarg lijkt een grafheuvel, maar is een zandheuvel uit de laatste ijstijd. Tot 1803 was het de plek waar de vonnissen werden uitgevoerd die eerder in de burcht waren uitgesproken. Aan het einde van de 16e eeuw zijn er 22 mannen en vrouwen omgebracht. Ze waren allemaal beschuldigd van hekserij.
© foto's Metha Eikens
Drie- of vierstromenland?
De wandeling ‘Driestromenland’ kan net zo goed ‘Vierstromenland’ worden genoemd. Bij punt 7 op de route komen het Veelerdiep en de Ruiten Aa samen. Even voorbij de Engelkensbrug (punt 8) komen Mussel Aa en Ruiten Aa samen. Het Veelerdiep splitst zich ten zuiden van Vlagtwedde (bij Ellersinghuizen) af van de Ruiten Aa en stroomt door de bebouwde kom van Vlagtwedde.
Let op, bij hoog water kan het zijn dat deze route niet toegankelijk is. Je kunt dan vanaf Wedde tot Wessinghuizen over de verharde weg (de Kempkebosweg) lopen.
Routekaart
Wandelen in Westerwolde
Er zijn veel wandelroutes in Westerwolde. De Stichting Wandelen in Westerwolde neemt hiervan het grootste deel voor haar rekening: op dit moment in totaal 39 routes variërend in lengte van 1,5 tot 16 kilometer. De routes worden onderhouden door vrijwilligers en zijn allemaal te vinden op de website Wandelen in Westerwolde. Hier kun je de routebeschrijvingen, routekaarten en GPS tracks downloaden.