© foto Jos Theeuwisse
© foto Jos Theeuwisse

Er zijn meer dan 300 groene linieroutes in Nederland. En er zijn steeds meer wandelaars die ontdekken hoe aantrekkelijk het gebied tussen de forten, kastelen en bunkers van de Waterlinies is. Want forten, kastelen en bunkers worden steeds populairder, maar over de gebieden daartussen is bij velen nog onontdekt terrein.

Je wandelt over dijkjes, langs kanalen en inlaatsluizen en over gevarieerde paden omgeven door wuivend groen. Af en toe pak je een pontje naar een vestingstad en neem je een verkoelend drankje op een zonnig fortterras. Ondertussen kom je alles te weten over de Waterlinie en hoe we het water hebben omarmd als bondgenoot. 


Het Waterliniepad stond de voorbije maanden flink in de belangstelling. Dit nieuwe Lange-Afstand-Wandelpad - waabij je zowel de Stelling van Amsterdam als de Nieuwe Hollandse Waterlinie aandoet - is een bijzondere en spectaculaire wandelroute. Je wandelt het volledige pad door prachtige stukken natuur, die innig verstrengeld zijn met de geschiedenis. De totale route van 350 km is in 11 etappes verdeeld.

wandelnieuws fort waver natuurmonumenten© foto Natuurmonumenten

Verder zijn er veel bijzondere wandelingen, tochten en rondleidingen onder deskundige begeleiding van ervaren gidsen te maken. Zo kun je op Hemelvaartsdag op 30 mei aanstaande dauwtrappen in de uiterwaarden van het Munnikenland bij Slot Loevestein. En op dezelfde dag kun je ook op OER-IJ Expeditie: figuranten voeren je dan mee naar het verleden van dit verborgen erfgoed, waarbij je langs drie stoere forten wandelt. Ook kun je van 24 t/m 26 mei een weekend lang langs de vestingwallen en bastions van ’s-Hertogenbosch wandelen, waarbij Fort Isabella en Fort Orthen aangedaan worden. Het is in alle gevallen overigens verstandig de mogelijkheden tot deelname even te checken via de website.

 

 


Deel dit artikel