Heerlijk wandelen in het Groene Hart over het Hollandse IJsselpad © foto Shutterstock

De provincie Utrecht is een iconische wandelroute rijker. Het Hollandse IJsselpad is een bijzondere wandelroute van 37 km dwars door het Groene Hart van Utrecht. Bijna geheel onverhard, gemarkeerd met een eigen, herkenbare bewegwijzering, dwars door de natuur en langs bruisende oer-Hollandse stadjes zoals IJsselstein, Montfoort en Oudewater.

Het pad is een belevenis voor jong en oud. Of je nu als een detective op zoek wilt gaan naar historische sporen, liever wil struinen door het groen of met zijn allen op poldersafari wil, het Hollandse IJsselpad biedt het allemaal. Ga op pad en maak er een wandelbelevenis van!

Lake et Isla

Oorspronkelijk was de Hollandse IJssel een zijarm van de Lek, ‘Lake et Isla’ (Lek en IJssel). Te wild om, het veengebied waardoor het stroomde, te ontginnen. Om de rivier te temmen werd in 1285 de Dam bij het Klaphek (IJsselstein) geplaatst. Steenfabrieken rezen op langs de oevers. De stenen waren nodig voor de bouw van kastelen, kerken en verdedigingswerken. Ook verrezen nederzettingen langs de IJssel, die later uitgroeiden tot de steden zoals we ze nu kennen: IJsselstein, Montfoort, Oudewater, Haastrecht en Gouda.

wandelnieuws ijsselsteinse kalmte christa van rosmalen hollandse ijsselpad

Het Hollandse IJsselpad, puur genieten van de IJsselsteinse kalmte © foto Christa van Rosmalen

IJssel als wapen

Kastelen en verdedigingswerken waren hard nodig. Het was een strijdlustige tijd, waarbij de IJssel vaak als wapen werd ingezet. Dijken werden doorgestoken om de polders in een schuimige zee te veranderen. Dit gebeurde tijdens het Rampjaar 1672 en het Leids Ontzet in 1574. In 1953 tijdens de Watersnoodramp brak de IJssel de dijken.

Gekanaliseerde IJssel

De vele walen en wielen, lijkend op ronde vijvers, langs de IJssel zijn sporen van dijkdoorbraken. We hebben onze dijken versterkt en de Hollandse IJssel is in tweeën verdeeld. Vanaf IJsselstein tot Gouda is de rivier gekanaliseerd en van Gouda tot Krimpen aan de IJssel verbonden met de zee, met de Waaiersluis in Gouda als schakelpunt.

Wandel van stad naar stad

Langs de Hollandse IJssel loopt een jaagpad. Dat is een pad waar vroeger de paarden liepen die de trekschuiten vooruit trokken. Met het Hollandse IJsselpad is van dat jaagpad een mooi wandelpad gemaakt, die je langs het water voert van stad naar stad. Elk met haar eigen karakter en uitstraling, allemaal even gastvrij, gezellig en het ontdekken waard. Waar het jaagpad is verdwenen en de route afwijkt van de rivier, wandel je door het vogelrijke natuurgebied Willeskop en door authentieke boeren landschappen.

wandelnieuws uitzicht op oudewater hollandse ijsselpad shutterstock

Zicht op Oudewater © foto Shutterstock

Unieke wandelbelevenis

Nieuwsgierig geworden? Trek je wandelschoenen aan en ga op reis. Rondom elke stad aan de Hollandse IJssel zijn meerdere wandelroutes ontwikkeld om het verhaal van de Hollandse IJssel te vertellen. Ga Speuren naar Watersporen, geniet van de Oer-Hollandse Fatamorgana of ga op Bubbelende Poldersafari door de levendige steden. Meer tijd? Maak er dan een inspirerende wandelvakantie van en laat je eind van de dag welverdiend vallen in een behaaglijk bed om de volgende dag weer opnieuw op ontdekkingstocht te gaan.

Deel dit artikel