- Nieuws -
Winterswijk, in de plaatselijke volksmond ook wel Wenters genoemd, biedt de wandelaar eindeloos en gevarieerd wandelplezier. Het Nationaal Landschap Winterswijk is maar liefst 22.000 hectare groot en een waar paradijs voor wandelaars.
Er is zoveel te ontdekken in deze streek. Wandelen is dé manier om dat te doen. Een van de oudste en meest veelzijdige routes in deze omgeving is het Wenterslenterpad. Deze afwisselende wandelroute voert de wandelaar langs de prachtige historische panden in het centrum van Winterswijk, waarna de route vervolgt door fraaie natuurgebieden en over eeuwenoude landgoederen in de Winterswijkse buurtschappen.
Het Wenterslenterpad is een wandelroute van bijna 24 kilometer lang, maar de route is ook zeer geschikt om in gedeeltes te wandelen. Bordjes met een blauwe voetstap wijzen je de weg. De route start bij het karakteristieke stationsgebouw, daterend uit 1878. Vervolgens brengt de route je bij de Jacobskerk op het gemoedelijke marktplein, waarna het Wenterslenterpad vervolgt in de richting van het markante pand van de voormalige textielfabriek De Tricot. Aansluitend wandel je door de sfeervolle oude straatjes op de Lappenbrink, waar enkele werken van kunstschilder en oud-Winterswijker Piet Mondriaan te bewonderen zijn.
De Lappenbrink © foto Ron Rensink
Vanuit het centrum vervolgt het pad richting het Woold, een van de tien Winterswijkse buurtschappen. Onderweg tref je ook het Strandbad, het natuurbad uit de jaren dertig dat inmiddels volledig is gerestaureerd en in de zomermaanden veel vertier biedt. De route vervolgt langs rivier De Slinge naar de oude Olliemölle, ook wel bekend als watermolen Den Helder. De brug bij deze voormalige dubbele watermolen uit de veertiende eeuw geeft de wandelaar een idyllisch uitzicht over De Slinge en het karakteristieke Winterswijkse landschap. Ook de Berenschot’s watermolen uit de 17e eeuw is gelegen aan deze route en biedt de wandelaar een sfeervol kijkje in de Winterswijkse historie.
Even verderop kruist de route wederom rivier De Slinge in natuurgebied de Bekendelle, waar de oplettende wandelaar misschien wel een zeldzame ijsvogel of grote gele kwikstaart ontdekt. De oevers van De Slinge vormen bovendien een thuis voor vele bijzondere soorten loofbomen, struikgewassen en kruidenplanten. Wanneer je oude Venemansmolen bent gepasseerd, wandel je richting misschien wel het mooiste deel van het Wenterslenterpad; het Meddose Veen. Dit ongekend mooie veengebied maakt deel uit van het Korenburgerveen, een van de laatst overgebleven hoogveengebieden in ons land. Hier tref je zeldzame mossoorten, lavendelheide, orchideeën en andere bijzondere flora- en faunasoorten.
In het winterseizoen kunnen delen van het Wenterslenterpad wat drassig zijn, met name in het veengebied. Stevige wandelschoenen zijn dan ook aanbevolen in deze periode. Meer informatie over het Wenterslenterpad vind je bij het VVV Inspiratiepunt in Winterswijk, op de website van de Achterhoek of via de app RoutAbel waarmee je de route kosteloos via je smartphone kunt volgen.