wederopbouwroute wandelnieuws
St. Laurentiuskerk Kekerdom © foto Jurjen Drenth

Op een steenworp afstand van de historische stad Nijmegen vind je de Gelderse Poort. Dit is een grensoverschrijdend natuurgebied aan de oevers van de Rijn en de Waal waar wind, water en dieren eeuwen vrij spel hebben gehad.

Ook de mens heeft in de loop der tijd een stempel gedrukt op dit gebied: overal in het landschap zie je de littekens van de Tweede Wereldoorlog en de invloed van de wederopbouw.

Drie wederopbouwroutes

De Stichting Monument en Landschap heeft drie wandelroutes gemaakt over de gebeurtenissen in het laatste half jaar van de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw die erop volgde. Tijdens de wandelingen zie je de sporen van de wederopbouw in de dorpen van Berg en Dal. Maar dat niet alleen, tijdens de wandeling krijg je ook informatie over het landschap en de karakteristieke flora en fauna. De routes variëren van 10 tot 14 kilometer. We geven een korte beschrijving van de langste: de wederopbouwroute van Kekerdom naar Leuth.

Wederopbouwroute Kekerdom - Leuth

Je start de wandeling bij eetcafé de Waard van Kekerdom. Niet ver hier vandaag ligt de 14e- eeuwse St. Laurentiuskerk. Deze kerk is in 1944 zwaar beschadigd. De restauratie was in 1964 klaar. De kerk is bijzonder want dit is de enige buitendijkse kerk in Nederland. Door een verlegging van de Duffeldijk kwam de kerk namelijk buiten de dijk te liggen. Bij hoog water loopt het kerkhof onder water en staat de kerk blank. Dit gebeurde voor het laatst in 1995. Via boerenlandpaden en smalle landpaden wandel je richting Leuth. Dit dorp is tijdens de Tweede Wereldoorlog het zwaarst van alle dorpen in de Ooijpolder getroffen. Na de oorlog is men meteen begonnen met herinrichting. Al wandelend zie je in de verte de stuwwal bij Beek-Ubbergen. Dit is een heuvel die gevormd is doordat een gletsjer of landijs bodemmateriaal voor zich uitgestuwd heeft. De kans is groot dat je tijdens je wandeling oog in oog komt te staan met ooievaars. Door natuurmaatregelen is de grond hier namelijk natter en daardoor voedselrijker geworden. Ook voor ganzen en futen is dit een uitstekend leefgebied.

Waar vind je deze en andere wandelingen?

Je vindt deze wandelingen op de website van Wandelen in Berg en Dal. Naast deze wandelingen vind je nog zo’n 45 andere wandelingen die je in de gemeente Berg en Dal kunt maken. Met reden is deze gemeente Wandelgemeente van het jaar 2020 geworden. Wat dacht je bijvoorbeeld van één van de vele Dorpsommetjes die gemaakt zijn door inwoners, de Berg en Dalse Kroegjesroute of een Wijngaardwandeling? Trek je wandelschoenen maar aan want in Berg en Dal is voor iedereen wel een mooie route te vinden!

wandelnieuws wvhj kieviten boven de ooijpolder david brandOoijpolder en stuwwal Beek-Ubbergen © foto David Brand

Deel dit artikel