- Nieuws -
In Westerwolde raak je niet uitgewandeld! De vorige keer wandelden we bij het eeuwenoude esdorp Veele. Een beetje noordelijker, bij de dorpen Vriescheloo en Bellingwolde, liggen ook mooie wandelroutes. We nemen je mee op de nieuwste route in deze regio.
Op deze route kom je langs de Veendiepsplassen en het Harm Kemper Park.
Wandelroute 37: Veendiep Bellingwolde – Vriescheloo (10,8 km)
Het Veendiep Het Veendiep is een gekanaliseerde beek ten zuidwesten van Bellingwolde. Het kanaal verbindt de Westerwoldse Aa met het B.L. Tijdenskanaal. Het Veendiep, de bijbehorende plassen die zijn ontstaan door zandwinning en het bosgebied vormen samen een natuurgebied. Dit natuurgebied heet ook Het Veendiep. De gemeente Westerwolde heeft dit natuurgebied aan het waterschap Hunze en Aa’s overgedragen. Het plassengebied is onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur en wordt beheerd door Staatsbosbeheer.
Flora en fauna
Tijdens de wandeling ervaar je een grote afwisseling in flora en fauna. Er is ruige vegetatie op de droge schrale grond, loofhout en moerasplanten op de oevers van de plassen. Een oude houtwal met in de herfst vliegenzwammen en eekhoorntjesbrood. Tussen de struiken door zie je de plassen. Bij de bomen aan de overkant van het water groeien hoge koningsvarens Op de lager gelegen stukken boterbloemen en zuring. Het grasland staat in de lente vol bloeiende planten als vogelmelk, glidkruid en schapenzuring. Elk jaar baltsen de futen op het water. En als het rustig is zie je een ijsvogeltje vissen. Zaagbekken hebben deze plek uitgekozen om te overwinteren. Een enkele keer zingt een karekiet in de rietkraag. In het voorjaar klinkt de roep van koekoek en wielewaal. Bij de bosrand zie je zandoogjes. Bij de braamstruiken ontdek je landkaartjes. Om de pinksterbloemen en het look-zonder-look vliegen oranjetipjes. Kortom, je ziet en hoort van alles!
© foto Metha Eikens
Het Harm Kemperpark
De slingerende paden van de wandelroute lopen door een golvend gazon met beuken, kastanjes en sequoia’s. Halverwege de vorige eeuw is het oorspronkelijke heide- en veengebied met eiken en dennen omgetoverd tot park in Engelse landschapsstijl. Dit park heet het Harm Kemper Park. Als je goede oren hebt, hoor je het goudhaantje en de goudvink. In het voorjaar klinkt het lied van de wielewaal, de roffel van de grote bonte specht en het miauwen van de buizerds. Haviken en uilen brengen er hun jongen groot. En in de bomen leven de eekhoorns. Onder de struiken zoeken ree, fazant, egel, vos en bunzing een plek om te schuilen en te slapen. Kikkers en salamanders brengen er de winter door. Bij de vijver tref je ’s avonds watervleermuizen aan. En overdag wel eens een paartje nijlganzen of scholeksters.
Routekaart
Wandelen in Westerwolde
Er zijn veel wandelroutes in Westerwolde. De Stichting Wandelen in Westerwolde neemt hiervan het grootste deel voor haar rekening: op dit moment in totaal 39 routes variërend in lengte van 1,5 tot 16 kilometer. De routes worden onderhouden door vrijwilligers en zijn allemaal te vinden op de website Wandelen in Westerwolde. Hier kun je de routebeschrijvingen, routekaarten en GPS tracks downloaden.