Foto: Ferienwelt Winterberg
Foto: Ferienwelt Winterberg

Tegelijk met de eerste grote wandeldag op 1 mei, begint in Winterberg het wandelseizoen. De toeristische dienst heeft daarom een boekje uitgebracht waarin alle wandelmogelijkheden staan beschreven. In dit overzicht staat het aanbod aan mogelijkheden in de wandelregio Winterberg en Hallenberg, waaronder nieuwe routes als de Petrusbron, Kump en een stadswandeling door het oude centrum van Hallenberg.

Tijdens de Winterbergse Hoogtetoer kun je stap voor stap de toppen van de vier hoogste bergen van Sauerland bedwingen en alle dorpen van de gemeente Winterberg aandoen. De Hochsauerland Kammweg gaat over bosrijke hoogtes. Deze route mag vanaf deze zomer het predicaat ‘Kwaliteitsroute’ van de organisatie 'Wanderbares Deutschland' dragen.

In het aanbod bevinden zich ook tochten langs de beroemde sportaccommodaties, de skihuttentocht door het gebied van de skicarrousel en de rondleiding over de dan ijsvrije bobsleebaan. Nieuw is de Panorama-toer, met een uitstapje naar de Panorama Belevenisbrug met aansluitend ook een rondleiding over het ijskanaal van de bobsleebaan. Vanaf de brug kijk je 20 meter boven de grond uit over de stad Winterberg.

Voor een mars van een halve dag kun je terecht op de hoogheide boven Niedersfeld. Daar ligt het ‘Gouden Pad’ met 10 aandachtsstations. In dit beschermde natuurgebied vinden ook culinaire wandelingen plaats. In het voorjaar plukken de deelnemers kruiden, in de zomer vruchten en in de herfst paddenstoelen. Onder leiding van regionale koks stellen zij daarmee maaltijden samen. Spannend zijn ook de wandelingen door het romantische Schweimeckedal bij Hildfeld of de tocht naar de Ruhrquellenhut, waar je je kunt verbazen over de koeltechniek van de Snow Factory, die ’s winters sneeuw kan maken.

Bij het dorpje Liesen in de gemeente Hallenberg gaat met Pinksteren een wandeling van start door het Liesedal dat in bloei staat en verder over de toppen van de Sauerlandse Hoogtevlucht. De tocht voert langs een meertje en eindigt in het dorpje Braunshausen, waar een bezoek aan het atelier van een kunstenaar kan worden gebracht. Met de bus gaat het vanaf Liesen naar Medebach en na een mooie wandeling naar de ‘Belevenisschuur Berge’.

Je kunt ook mee op pad met de woudpedagoog Hans Schild, die alles weet van historische bodemmonumenten en bosgezichten rondom de Kahler Asten. Hier krijg je het woud als een geschiedenisboek voorgeschoteld. In de herfst neemt hij zijn gasten mee naar het hertengebied Vossmecketal, om daar het brullende roodwild te observeren. En wie de ambachtslieden in Sauerland eens op de vingers wil kijken, wandelt naar de landbierbrouwerij in Siedlinghausen of naar de spijkersmid in Silbach.

De brochure „Wanderbares“ is gratis verkrijgbaar bij de kantoren van de Tourist-Information in Winterberg en Hallenberg en op diverse andere plekken.

Deel dit artikel