© foto Ad Snelderwaard
© foto Ad Snelderwaard

Het is voor jou als wandelaar waarschijnlijk een vertrouwde naam, maar tóch echt een nieuwe wandelroute: het Waterliniepad. Onlangs zijn namelijk twee bestaande wandelroutes samengevoegd tot één aantrekkelijke route: het ‘oude’ Waterliniepad en de Stelling van Amsterdam.

Je wandelt in een ’s-vorm’ van Volendam via Utrecht naar Dordrecht en komt langs voormalige verdedigingslinies - de Stelling van Amsterdam - en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op deze manier heb je maar liefst 350 km wandelplezier langs forten, prachtige vestingstadjes en fraaie, nieuwe natuurgebieden. De hele route is op veel punten vernieuwd en verbeterd.

Als je binnenkort het Waterliniepad gaat wandelen, dan weet je één ding zeker: elke wandeldag is doordrenkt met historie. Er is geen enkel ander wandelpad waar de verdedigingslinies zo goed naar voren komen als bij deze wandelroute. Bij elk fort en kanaal en iedere bunker en sluis hoort een verhaal van het water als bondgenoot ter verdediging van Nederland. En... vele forten hebben nu tevens de deuren geopend voor publiek. Dus ook jij als wandelaar bent van harte welkom bij een groot aantal van de 95 forten. Je kunt er gezellig een hapje en een drankje nuttigen en in een aantal gevallen zelfs overnachten.

Als je het Waterliniepad bewandelt passeer je vele oude steden en fraaie vestingstadjes, zoals Weesp, Naarden, Nieuwersluis, Volendam, Culemborg en Gorinchem. En het eindpunt van de wandelroute ligt in Dordrecht, de oudste stad van Holland. En verder loop je steeds door prachtige natuurgebieden, zoals de Vechtplassen, langs een aantal rivieren en door het Nationale Park de Biesbosch.

De Stelling van Amsterdam behoort al sinds 1996 tot UNESCO Werelderfgoed. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is er - als uitbreiding op hierop - dit jaar door Nederland voor voorgedragen. Hopelijk is de twee oude paden in 2020 samen één UNESCO Werelderfgoed: Hollandse Waterlinies.

Vanaf 1 maart kun je de gids van het Waterliniepad kopen in de webwinkel van Wandelnet en bij de (reis)boekhandel.

Deel dit artikel