Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Het aantal mensen dat de ziekte van Lyme heeft opgelopen is in 20 jaar tijd verviervoudigd. Dat blijkt uit een peiling van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In 2017 kregen 27.000 mensen de ziekte van Lyme. Bij de vorige peiling in 2014 waren dit er nog 25.000.

Uit een peiling onder huisartsen blijkt dat ongeveer 25.500 patiënten een voor de lymeziekte kenmerkende vlek of ring op de huid hadden, waardoor de diagnose gesteld kon worden. Bij 1.500 patiënten stelde de huisarts de diagnose op basis van andere klachten. Het aantal mensen dat de ziekte kreeg, leek in 2014 nog te stabiliseren ten opzichte van de peiling in 2009. Nu blijkt het aantal toch verder te zijn toegenomen. Het aantal mensen dat naar de huisarts ging voor een tekenbeet steeg afgelopen jaar ook. Ongeveer 91.000 mensen gingen in 2017 naar de huisarts met een tekenbeet. Drie jaar daarvoor waren dit nog 82.000 mensen.

Tekenradar.nl

Overal in Nederland kunnen mensen de ziekte van Lyme oplopen. Via tekenradar.nl is te zien hoe vaak de ziekte van Lyme in een gemeente voorkomt. Naast de nieuwste peiling zijn ook de resultaten uit de jaren 1994, 2001, 2005, 2009 en 2014 per gemeente te bekijken. Uit de peiling blijkt dat in de oostelijke en noordelijke provincies de meeste mensen de ziekte van Lyme oplopen.

Week van de Teek

Deze week is het de Week van de Teek. Tijdens deze week vragen verschillende organisaties mensen om extra alert te zijn op tekenbeten. Wie een teek heeft, dient deze direct te verwijderen en de plek van de beet 3 maanden in de gaten te houden.

Het advies is om contact op te nemen met de huisarts als er een ring- of vlekvormige uitslag ontstaat of als andere gezondheidsklachten ontstaan.

Onderzoek

Om de ziekte van Lyme beter te kunnen begrijpen, te diagnosticeren en te kunnen behandelen, sloegen de Lymevereniging, het AMC, het Radboudumc en het RIVM afgelopen jaar de handen ineen met de oprichting van het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum (NLe). Samen doen zij onderzoek naar de ziekte. RIVM-onderzoeker Kees van den Wijngaard coördineert het LymeProspect-onderzoek: ''Wij willen begrijpen waarom sommige volwassenen en kinderen klachten houden en anderen niet. Via tekenradar.nl kunnen mensen met tekenbeten en Lyme zich aanmelden voor ons onderzoek. Daarmee laten ze meteen aan andere bezoekers van de site zien waar in Nederland op dit moment tekenbeten worden gemeld. We zijn nog hard op zoek naar kinderen en volwassenen die onlangs de ziekte van Lyme hebben gekregen na een tekenbeet om dit belangrijke onderzoek af te kunnen ronden.”

Deel dit artikel