Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Duizenden mensen uit het binnen- en buitenland bekijken elherten, wilde zwijnen, moeflons en reeën vanuit de luie stoel met Snapshot Hoge Veluwe. Binnenkort bereikt het project de grens van een miljoen observaties. ​

In het Nationale Park De Hoge Veluwe staan sinds 2013 tientallen cameravallen die dag en nacht foto’s nemen van het wild dat voorbij komt lopen. Dit levert jaarlijks meer dan een miljoen foto’s op. Studenten en onderzoekers van Wageningen University & Research gebruiken deze foto's voor ecologisch onderzoek en het inzichtelijk maken van beheervraagstukken van het Park. Al die foto’s moeten bekeken en gecategoriseerd worden, zodat ze gebruikt kunnen worden voor het onderzoek. Een bijna ondoenlijke taak, dus is het project Snapshot Hoge Veluwe in het leven geroepen. Met dit project vraagt De Hoge Veluwe hulp van het publiek in binnen- en buitenland voor het bekijken van de foto’s. Er lopen al dergelijke projecten in Serengeti National Park, het Amazonegebied en Antarctica. Op dit moment is De Hoge Veluwe het enige natuurgebied in Nederland dat op deze manier hulp vraagt van mensen over de hele wereld.

Snapshot Hoge Veluwe werd in mei gelanceerd en is succesvol gebleken, zo blijkt uit de bijna 1 miljoen waarnemingen die al zijn gedaan. Het project werd onlangs ook genomineerd voor een European Excellence Award, een toonaangevende prijs ter ere van de meest uitzonderlijke voorbeelden van PR en communicatie in Europa. Door Snapshot Hoge Veluwe leren mensen op een leuke manier wild observeren. Daarnaast wordt de natuur op een toegankelijke manier de huiskamer van een groot publiek gebracht en mensen kunnen een bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek. De beelden zijn te zien op de site van Snapshot Hoge Veluwe. 

 

Deel dit artikel