winterwandelen Sauerland
Wnterwandelen op de Rothaarsteig © foto Rothaarsteigverein e.V. / Klaus-Peter-Kappest

Een vers laagje sneeuw, indrukwekkende wandelpaden door de heuvels, de plaatsjes en steden feeëriek verlicht in december. Gezellig samen een frisse neus halen. Laat maar komen, die donkere dagen.

Sjaal om, sneeuwschoenen aan en gaan!

Diepe sneeuw, onbegaanbaar met gewone wandelschoenen of laarzen, het ligt meestal op de mooiste plekjes. Op die diepe sneeuw, daar is wat op gevonden: speciale oversized sneeuwschoenen, ook wel ‘Bärentatzen’ of berenklauwen genoemd. Ze zijn te huur in Wintersport-Arena Sauerland. Overdag en ’s avonds kun je met een gids door de besneeuwde natuur rond Winterberg trekken. In het Sauerland brengt een gids je - dwars door de diepe sneeuw - naar de rodelbaan van skigebied Postwiese. In de regio Siegen-Wittgenstein kun je ook met een gids de besneeuwde bossen in, voor een prachtige gps-wandeling of sfeervolle fakkeltocht. Ook in de Eifel hebben ze de trend ontdekt.

TIP: Waar ooit de bedrijvigheid van smelterijen gonsde, heerst nu serene rust, zoals in landschapspark Duisburg-Nord. Hier geven voormalige fabrieksarbeiders tijdens een fakkeltocht van drie uur een rondleiding door hun vroegere werkterrein. Na afloop is er Glühwein.

En voor de variatie: Een stukje Scandinavië in Schmallenberg: op de hondenslee achter de sledehonden van Husky Trekking. Leerzaam en leuk. Na afloop een broodmaaltijd en samen met de trouwe trekhond op de foto!

Meer inspiratie voor fijne winterse geluksmomenten voor wandelaars?

Bezoek hiervoor de Nederlandstalige website

Deel dit artikel