© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

Er zijn steeds meer plaatsen op de Veluwe waar wolven zich laten zien. Verschillende wildcamera’s legden wolven vast, zowel aan de oostkant van de Noord-Veluwe, op de Zuid-Veluwe én op de Noord-Veluwe nabij Heerde. Het toont aan dat wolven deze winter hun territorium hebben vergroot om op die manier efficiënter te kunnen jagen.

Zo is op beelden van een camera op de Zuid-Veluwe een wolf te zien bij een dood edelhert. Boswachter André ten Hoedt van Natuurmonumenten is niet echt verrast: “We zaten er al een poosje op te wachten. Het gebied is uitgestrekt en heeft erg veel wild, dus het is een ideaal leefgebied voor wolven. Hopelijk gaat de wolf zich hier nu ook vestigen.” Het is overigens niet duidelijk of voornoemde wolf het edelhert zelf heeft gedood. Op het kadaver van het hert is inmiddels veldonderzoek uitgevoerd en er zijn ook DNA-monsters genomen. Uit onderzoek zal duidelijk worden of de wolf een bekende is én of de wolf van deze camerabeelden het edelhert ook heeft gedood.

Op de Noord-Veluwe leeft inmiddels al circa een jaar een roedel wolven. Wildcamera’s laten zien dat deze wolven tijdens de winter een steeds groter gebied verkennen. Zo werd er een wolf gesignaleerd in een cultuurlandschap op de Noord-Veluwe. En aan de Noordoostkant van de Veluwe, in de buurt van Heerde, is ook een wolf door een wildcamera vastgelegd. Door de Provincie Gelderland is overigens vastgesteld dat deze wolf zich buiten het Leefgebied Wolf bevindt en deze nieuweling lijkt  eveneens de omgeving te verkennen om zich er wellicht daarna te willen vestigen.” Of er ruimte is op de Noord Veluwe voor een tweede roedel is nog niet duidelijk. Dit gaat de wolf in de toekomst zelf bepalen…

Bronnen: Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten

Deel dit artikel